Ce pregatim: copilul pentru scoala sau scoala pentru copil?

“Las” ca vezi tu la scoala!”
Va este cunoscuta replica? In treizeci de ani de activitate la catedra eu am auzit-o de-atatea ori, incat am senzatia ca e un fel de mostenire din generatie in generatie, de care nu vom scapa nicicand.
Si poate ca uneori e indreptatita pentru ca intr-adevar, micii scolari vad in primul lor an de scoala nenumarate pagini de liniute, simt zilnic in spate un ghiozdan la fel de greu ca ei (exagereza??dar nu prea multa??), duc dorul jocului si miscarii, pentru ca intr-o sala de clasa cu peste 30 de elevi (pregatitoare) jocul si miscarea reprezinta un lux etc.
Dar tot mi se pare ciudat ca multi dintre parinti isi pregatesc astfel copilul pentru scoala,? amenintandu-l. Si mai tarziu, aceiasi parinti se mira ca dragul de scoala nu existaa??

Stiind toate acestea, noi, profesorii din scoala privata Aletheea, ne-am hotarat sa facem lucrurile ALTFEL. In primul rand ii poftim in vizita si pe copii, alaturi de parinti, pentru ca ei sunt beneficiarii directi ai procesului din scoala si parerea lor chiar conteaza. Odata ce au pasit in spatiile generoase, pline de lumina si culoare, le aratam ca scoala noastra e un loc prietenos: ?de exemplu, in salile de clasa inveti mai usor sa numeri daca sari sotronul si comunici fara retineri cu ceilalti colegi daca te antrenezi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *