Astarastoae: Romania risca sa ramana fara medici

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, a declarat ca, in cativa ani, tarile dezvoltate din UE vor avea un deficit de aproximativ 50 la suta de medici, iar tarile est-europene, in primul rand Romania si Bulgaria, risca sa ramana cu “zone desertificate de medici”, informeaza Mediafax.
“Este poate ultimul ceas in care mai pot fi luate masuri de diminuare a efectelor negative. Nu trebuie sa fim naivi si sa ne inchipuim ca diferite ghiduri de recrutare sau recomandari ne vor proteja impotriva politicilor statelor dezvoltate de a-si acoperi nevoia de personal calificat prin importul de medici”, a spus Astarastoae la conferinta “Better working conditions for better care”, organizata, la sfarsitul saptamanii trecute la Bruxelles.
Presedintele CMR a propus si cateva solutii pentru a pastra o parte din medicii romani in tara: cresterea finantarii sistemului de sanatate, renuntarea la a blama medicii, politici intersectoriale in sanatate, fonduri care sa se indrepte catre medici, precum si solicitarea unor compensatii pentru cheltuielile educationale de la statele recrutoare de medici romani.
“Aici la Bruxelles am perceput, dincolo de datele statistice, fenomentul real al exodului medicilor din Romania. Am intalnit medici tineri …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *