Cehia: Un partid xenofob spera sa intre in Parlamentul European

Un partid antiimigratie infiintat in mai 2003 de un om de afaceri japonez castiga teren in Cehia in vederea alegerilor europene din 25 mai, printr-un discurs xenofob si spera sa intre in PE, dupa ce a ajuns in Parlamentul de la Praga in urma alegerilor anticipate din octombrie anul trecut,?relateaza AFP, citata de Mediafax.
Partidul Usvit, infiintat in mai 2003 de omul de afaceri ceho-japonez Tomio Okamura, a obtinut 6,88 la suta din voturi la scrutinul legislativ anticipat organizat in Cehia in octombrie anul trecut.
Formatiunea isi pregateste acum campania pentru alegerile europene folosind un discurs xenofob, iar lista pentru scrutinul din mai este condusa de avocata Klara Samkova.
“Fara ezitare, trebuie sa respingem aceasta forma de imigratie care are in vedere sa abuzeze de sistemul social european. Este obligatoriu sa fie inchise frontierele UE pentru imigranti. Aici si acum”, insista Klara Samkova la o reuniune electorala a partidului sau in orasul Jablonec, din nord-vestul tarii.
Energica avocata in varsta de 50 de ani sustine cu vehementa “protejarea valorilor europene, afirmand ca acestea sunt, inainte de toate, valorile crestine”.
“Imigrantii aduc valori complet diferite, ceea ce risca sa distruga Europa, la un moment dat”, spune Klara Samkova, in timp ce distribuie fluturasi electorali in piata centrala din oras.
Cehii, ingrijorati de cresterea imigratiei
Discursul sau este pe placul unei mari parti a cetatenilor cehi, mai ales ca, potrivit unui sondaj realizat de institutul CVVM, 51 la suta considera ca sunt prea multi straini in Cehia.
Aproximativ 430.000 de straini se afla in prezent in Cehia, tara cu 10,5 milioane de locuitori si membra UE din 2004. Dintre acestia, 113.000 sunt ucraineni, 82.000 sunt slovaci, 52.000 sunt vietnamezi si 32.000 sunt rusi.
Unul dintre obiectivele partidului Usvit este sa castige cel putin un mandat de deputat in Parlamentul European, alaturi de reprezentantii Frontului National (FN) francez, Partidului Libertatii (PVV) din Olanda, sau partidului britanic UKIP.
“Sunt optimista”, asigura Samkova. Daca va fi aleasa, ea doreste sa devina membra a Comisiei pentru drepturile omului si denunta faptul ca aceasta este in prezent “acaparata” de reprezentanti ai formatiunilor de stanga.
Inasprirea politicilor de imigrare, consolidarea rolului referendumului si apararea suveranitatii nationale se afla printre prioritatile partidului Usvit, care se bucura de o sustinere crescuta in regiunile de la frontiera tarii, mult mai afectate decat capitala Cehiei de somaj si alte probleme sociale.
“La Praga, sunt multi intelectuali care au pierdut contactul cu viata …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *