CFR-istii ameninta cu GREVA, incepand cu data de 23 aprilie

“Contractele colective de munca expira la data de 19 aprilie pentru Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa ^CFR Marfa SA^ si pentru Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori ^CFR Calatori^ SA, in timp ce, in cazul Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA, documentul expira pe data de 22 aprilie. Ca urmare, incepand cu data de 23 aprilie exista posibilitatea declansarii conflictului colectiv de munca, daca in zilele urmatoare nu se va reusi incheierea unor noi contracte colective de munca cu prevederi favorabile salariatilor”, a declarat Iulian Mantescu.
Potrivit acestuia, principala nemultumire a CFR-istilor se refera la eliminarea, incepand de anul trecut, a drepturilor de calatorie gratuita pe calea ferata.
“Vorbim de un drept consfintit din vechime, acela ca feroviarii sa poata calatori gratuit in interes de serviciu si in interes particular pe calea ferata. De aceasta facilitate beneficiaza toti colegii nostri din Europa. Din pacate, autoritatile au decis anul trecut sa nu mai acorde aceste autorizatii, provocand o stare de nemultumire intensa in randul salariatilor”, a precizat Iulian Mantescu.
Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva a mentionat, totodata, ca nesemnarea noilor contracte colective de munca ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariati de la CFR Marfa.
“Bugetele de venituri si cheltuieli pentru anul 2014 reflecta incapacitatea managerilor in gasirea masurilor de crestere a veniturilor unitatilor de cale ferata, astfel incat pierderile salariale ale CFR-istilor sa poata fi recuperate dupa o perioada de austeritate de sase ani. Este inadmisibil ca, la ora actuala, marea majoritate a CFR-istilor sa primeasca salarii de 1.100 lei. Vorbim de o stare de nemultumire acumulata in randul a peste 50.000 de salariati, din cauza unor revendicari nesolutionate la timp”, a mai spus Iulian Mantescu.
La randul sau, Gheorghe Fratica, presedintele Federatiei Miscare Comercial, a anuntat ca, in dupa amiaza zilei de marti, de la ora 16,00, va participa la o intalnire, la sediul Ministerului Transporturilor, cu ministrul de resort Dan Sova, pentru a se incerca solutionarea problemelor cu care se confrunta feroviarii.
“In aceasta dupa-amiaza (marti – n.r.) vom avea o intalnire cu domnul ministru Sova pentru a ajunge la un acord in ceea ce priveste semnarea noilor contracte colective de munca. Avand in vedere ca au mai existat intalniri asemanatoare, soldate cu promisiuni neonorate, suntem rezervati in ceea ce priveste obtinerea unui rezultat pozitiv”, a spus Gheorghe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *