Chiritoiu, despre investigatia pe piata asigurarilor: Sanctiunile, pana la 10% din primele incasate

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, luni, ca investigatia declansata de Consiliul Concurentei, pe piata asigurarilor, va dura 1 an si jumatate – doi ani, iar daca sunt dovezi suficiente care sa demonstreze incalcarea regulilor de concurenta, sanctiunile vor fi cuprinse intre 0,5% si 10% din primele incasate de fiecare companie in parte, in anul anterior.

“Momentan nu am constatat nereguli, abia am deschis investigatia. S-au facut inspectii inopinate la sediul principalelor companii si, pe baza mandatului judecatoresc, am ridicat o serie de documente. Va fi o investigatie de durata. Ne asteptam sa dureze un an jumate – doi. Aceasta este durata unei investigatii in domeniul Concurentei. Suspiciunea este ca, prin intermediul UNSAR, avea loc un schimb de informatii comerciale sensibile: date comerciale recente privind vanzarile, tarifele, produsele vandute, clientii carora le-au fost vandute. Genul acesta de informatii, circuland intre concurenti, permite estimarea strategiei pe care o firma o va avea si, in felul acesta, companiile isi pot coordona comportamentul, reducand presiunea concurentiala, presiunea pe care o au ele de a oferi produse cat mai atractive si la preturi cat mai mici catre clientii lor”, a declarat Chiritoiu.
Presedintele Consiliului Concurentei a subliniat ca sanctiunile se pot ridica la 10% din cifra de afaceri, pe anul anterior.
“In cazul firmelor de asigurari, vorbim de maximum 10% de primele incasate de ele in anul anterior si minimum 0,5%”, a precizat presedintele Consiliului Concurentei.
Chritoiu a adaugat ca, in ceea ce priveste Media Xprimm, se suspecteaza ca “prin produsele care erau oferite de aceasta companie, nu cele date fara plata, ci cele vandute pe baza de abonament” se distribuiau “aceste informatii sensibile, care permiteau coordonarea comportamentului pe piata”.
“Exista un mecanism prin care unii aflau mai devreme informatiile”, a mai spus Chiritoiu.

“Durata medie a investigatiilor este de 1 an jumatate – doi, incepand din aceasta luna. Am ridicat o serie de documente. In cazul in care echipa de investigatie crede ca sunt dovezi suficiente, va avea loc o procedura numita audiere, care seamana cumva cu un proces. Toate companiile vor primi raportul pe investigatie, vor avea minim o luna la dispozitie ca sa il studieze, sa raspunda acuzatiilor aduse – dupa care vor veni in fata mea si a colegilor mei din plenul Consiliului Concurentei – si va avea loc o audiere. Dupa aceasta, urmeaza ca plenul, adica eu si colegii mei sa luam decizia daca ii sanctionam sau nu. Decizia noastra, evident, poate fi atacata ulterior in instanta, la Curtea de Apel Bucuresti si la Inalta Curte de Justitie”, a mai explicat presedintele Consiliului Concurentei.
Reprezentantii UNSAR nu au putut fi contactati pana la ora transmiterii acestei stiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *