Cine risca sa scape cartoful FIERBINTE din economia mondiala

Valoarea titlurilor de stat scadente in acest an ale tarilor G7 plus India, Rusia, Brazilia si China este similara cu cea de anul trecut, dupa ce in 2012 s-a situat la 7.600 de miliarde de dolari, arata calculele Bloomberg. Din G7 fac parte SUA, Japonia, Marea Britanie, Franta, Italia, Germania si Canada.
Statele Unite au de refinantat cele mai mari datorii, de 3.100 de miliarde de dolari, in crestere cu 6% fata de anul trecut, potrivit Mediafax.
Pentru Rusia, Germania si Japonia necesarul de refinantare va scadea, in timp ce pentru Italia, Marea Britanie, Franta, China si India va creste.
Deficitele bugetare ale statelor dezvoltate au coborat de la 7,8% in 2009 la 4,1%, dar raman la circa de doua ori media deceniului de dinaintea crizei financiare. Costurile de imprumut ale guvernelor ar putea urca si mai mult dupa ce randamentele medii au inregistrat anul trecut cea mai puternica crestere incepand din 2006, in contextul imbunatatirii situatiei economice si a reducerii programului de achizitii de obligatiuni derulat de catre Rezerva Federala a SUA (Fed).
“Necesarul de refinantare ramane ridicat in multe tari dezvoltate, mai ales in SUA. Cea mai importanta aici este cererea si nu oferta. Daca cererea scade odata cu accelerarea economica, si ne asteptam sa se intample, va pune presiune pe costurile de imprumut”, a declarat Luca Jellinek, seful diviziei pentru strategie in privinta dobanzilor la Credit Agricole.
Indatorarea la nivelul celor 34 state membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica va creste la 72,6% din PIB in acest an, de la 70,9% anul trecut si 39% in 2007, estimeaza grupul.
Dupa ce reducerea dobanzilor bancilor centrale la nivel global si programul de achizitie de obligatiuni al Fed au …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *