Inca o lovitura pentru Complexul Energetic Hunedoara: pentru ca a primit prea tarziu ajutorul de salvare din partea statului, compania este „pedepsita” acum de Ministerul? Mediului cu o decizie de impunere de 538 de milioane de lei pentru ca nu si-a cumparat la timp necesarul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera.
Complexul Energetic Hunedoara (CEH) este compus din termocentralele Deva si Paroseni, plus minele viabile de huila din Valea Jiului – Lupeni, Lonea, Livezeni si Vulcan – si detine o cota de piata de aproximativ 5% din productia de energie electrica din Romania.
Compania a fost formata in 2012, cand Hidroelectica se afla in insolventa, asa ca in acel an a incheiat cu un profit de 37,9 milioane de lei. Ulterior insa, productia hidro a reintrat in normal, iar mare parte din sectorul regenerabil a intrat in productie, Romania inregistrand excedent de productie de electricitate, scrie adevarul.ro.
Astfel, preturile la energie au scazut pe OPCOM, bursa romaneasca de energie, de la 250 de lei/MWh la niveluri situate in jurul a 160 lei/MWh, fapt ce a dus la scoaterea de pe piata a Complexului Energetic Hunedoara, care are costuri de productie mult mai mari, dar nu beneficiaza de subventii. Asa se face ca, treptat, compania a acumulat pierderi de 147 de milioane de lei in anul 2013 si de 352 de milioane de lei in 2014.
La inceputul lui 2015, Complexul Energetic a fost amenintat de insolventa, astfel ca, la finele lunii aprilie, cand era termenul-limita, compania nu a putut sa achizitioneze decat o parte din certificate de emisii, riscand amenzi de 100 de euro pentru fiecare din cele peste 1,2 milioane de certificate neachizitionate inca. In total, 120 de milioane de euro.
Statul a initiat acordarea unui ajutor de salvare, in valoare de 167 de milioane de lei, iar Comisia Europeana l-a aprobat, cu conditia ca societatea sa returneze un alt ajutor de stat, primit ilegal de companie, prin contracte directe cu Hidroelectrica. Comisia Europeana a impus drept conditie pentru acordarea ajutorului separarea partii termo de minele de huila si realizarea unui plan de restructurare, care trebuia prezentat in sase luni.
Mai departe, lucrurile s-au complicat si mai mult: Ministerul Finantelor nu a dorit sa elibereze ajutorul pana la recuperarea celui legat de contractele cu Hidroelectrica. Compania a fost nevoita, din acest motiv, sa se imprumute de la Trezoreria statului, toate aceste operatiuni durans cateva luni. In final, compania nu a primit decat o transa de 98 de milioane de lei.
Complexul Energetic Hunedoara a cumparat, intr-un final, certificatele de carbon, insa mult prea tarziu, motiv pentru care Ministerul Mediului i-a aplicat o amenda de 538 de milioane de lei.
In acest context, Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele, acuza faptul ca, in loc sa salveze compania, Guvernul nu a facut decat sa o „ingroape”, mai scrie sursa citata.
„Semnalele de alarma trase de organizatia noastra sindicala cu privire la politizarea excesiva a conducerii CEH si, mai grav, cu privire la conducerea economica directionata catre interesele de partid nu au fost luate in seama nici de organele abilitate ale statului si nici de Guvernul care a nascut acest CEH si pana la urma l-a si omorat”, a declarat acesta.
„Evident ca aceasta amenda poate fi contestata pentru ca daca depasim vina directorilor care in loc sa puna bani deoparte pentru achizitia certificatelor de carbon au cotizat la pusculita de partid putem vorbi de o vina a Guvernului Romaniei caruia i-au trebuit trei luni pentru a pune in practica o hotarare pe care chiar el a initiat-o. Daca aceasta Hotarare de Guvern din 22 aprilie ar fi reprezentat pentru Guvernul Romaniei o responsabilitate, Complexul Energetic Hunedoara ar fi putut, pana la sfarsitul lunii aprilie, achizitiona acele certificate de carbon, asa cum s-a intamplat in perioada dintre 22 iulie si finalul lunii august, cand prima transa a acestui ajutor de salvare a ajuns la CEH”, a conchis el.
Citeste totul despre: ajutor, amenda, ceh, certificate de emisii, Complexul energetic Hunedoara, datorii, guvern, imprumut, insolventa, Ministerul Finantelor, Ministerul Mediului, Petre Nica, sindicatul …