Conflict deschis SUA-Rusia. Vladimir Putin: Nu ma cobor la nivelul lui Barack Obama UPDATE

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

UPDATE. Vladimir Putin a ignorat apelul ministrului sau de externe de a-i expulza pe diplomatii americani. El a afirmat in schimb ca nu se va cobori „la nivelul diplomatiei iresponsabile” a lui Barack Obama.
STIREA INITIALĂ. Cei 35 de diplomati au la dispozitie 72 de ore sa paraseasca teritoriul Rusiei. Kremlinul a respins joi „categoric” aceste „acuzatii nefondate”, afirmand ca Washingtonul doreste sa „distruga” relatiile cu Rusia, si a promis masuri de retorsiune „adecvate”.
Oficiali americani au declarat vineri ca au primit informatii potrivit carora autoritatile ruse au ordonat inchiderea Scolii anglo-americane din Moscova, frecventata de multi copii ai diplomatilor, dar fara a putea confirma aceste date.
Castigatorul alegerilor prezidentiale din SUA, republicanul Donald Trump, care a spus in repetate randuri ca nu crede acuzatiile de amestec al Rusiei in campania prezidentiala americana, s-a abtinut sa critice sanctiunile decise de catre Barack Obama.
Masurile anuntate de Barack Obama prevad inclusiv expulzarea a 35 de agenti ai serviciilor secrete ruse si inchiderea a doua centre utilizate de aceste servicii la New York si in statul Maryland, in apropiere de Washington. Conform Reuters, autoritatile americane le-au dat un termen de 72 de ore pentru a parasi teritoriul SUA.
Serviciile de informatii ruse, GRU (serviciul de informatii al armatei) si FSB (Serviciul Federal de Securitate, ex-KGB), fac de asemenea obiectul unor sanctiuni economice, la fel ca patru lideri ai GRU – directorul sau, Igor Korobov, si trei adjuncti ai acestuia-Vladimir Alekseev, Igor Kostiukov si Serghei Ghizunov.
Sanctiunile vizeaza si trei companii ruse, intre care Esage Lab, care – potrivit lui Obama – au asigurat sprijinul material pentru operatiunile cibernetice ale GRU.
Sanctiunile nu se vor opri aici, a precizat presedintele american in exercitiu, avertizand ca SUA vor lua si alte masuri „la momentul pe care il vor alege”, inclusiv operatiuni secrete despre care publicul larg nu va fi informat.
Masurile anuntate vizeaza de asemenea „nivelul inacceptabil de hartuire” suferit anul trecut de catre diplomatii americani, aflati in post la Moscova, din partea politiei sau a serviciilor de securitate rusesti.
„Suntem dispusi, atunci cand este necesar, de a lucra cu Rusia” cu privire la cele mai importante chestiuni de securitate, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Departamentului de Stat.”Dar este responsabilitatea presedintelui de a proteja securitatea nationala si in acest context el a luat aceste decizii”, a adaugat el.
In acest context, Barack Obama a lansat un apel la unitate internationala pentru a determina Moscova sa revina pe calea corecta si a o impiedica sa desfasoare actiuni de destabilizare in tari straine.
Sanctiunile impuse de Obama …

spot_imgspot_img