Corlatean: Ministrul Birgitta Ohlsson are un profil cam nervos, foloseste tema romilor in campanie

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, este in campanie electorala si foloseste tema romilor pentru a castiga voturi, a declarat, miercuri, ministrul de Externe, Titus Corlatean, el aratand totodata ca oficialul are un profil “usor cam nervos”.
“Nu neaga nimeni faptul ca exista o problema legata de integrarea romilor in diferite societati europene, dar de aici a folosi, chiar si in state nordice, si acest lucru este surprinzator, aceasta tema pentru a castiga voturi si pentru a ofensa un guvern si o tara cum este cazul Romaniei e o chestiune inacceptabila”, a precizat, la TVR 1, ministrul de Externe, adaugand ca in Suedia vor avea loc alegeri in curand, iar Birgitta Ohlsson face parte “dintr-un partid liberal micut, la limita intrarii in Parlament”.
Seful diplomatiei a spus ca s-a intalnit cu ministrul pentru Afaceri Europene, anul trecut, in Suedia, iar discutia a fost “serioasa, asezata”. “Ii cunosc profilul, calificat in Suedia ca usor cam nervos inclusiv in viata politica”, a mai spus Corlatean.
Ministrul de Externe a reamintit faptul ca ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a precizat, marti, ca nu s-a pus problema refuzarii unor cooperari. “Nu in sensul in care doamna ministru sugera in acest interviu (acordat publicatiei suedeze Dagens Nyheter – n.r.) a unui mecanism de monitorizare europeana pentru Romania, nu. Asta este inacceptabil si nici Comisia Europeana nu accepta acest lucru”, a subliniat Titus Corlatean.
Totodata, ministrul a precizat ca Birgitta Ohlsson nu a discutat personal cu cineva acest tip de proiect, ci a fost o discutie intre un secretar de stat suedez si un secretar de stat roman. Acesta din urma a transmis interlocutorului din Suedia ca autoritatile romane au “toata deschiderea sa coopereze”, a spus Titus Corlatean.
Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, si-a exprimat, marti, “furia” fata de Romania, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii romilor, relateaza AFP.
“Sunt furioasa, dezamagita si imi pare rau. Dar nu vom abandona”, a declarat Ohlsson intr-un interviu acordat cotidianului Dagens Nyheter.
Ministrul a dezvaluit ca Guvernul roman se opune instalarii unui grup de experti ai Uniunii Europene (UE) care ar permite ca bugetele puse la dispozitie de catre Bruxelles sa ajunga efectiv la romi.
“Cred ca este o problema de inertie si prestigiu politic: nu se vrea ca alte tari sa se amestece in afacerile politicii interne. In plus, nu este un lucru cu care guvernele si alesii romani sa castige alegeri. Ma infurie dezinteresul pe care l-au aratat pentru acest subiect”, a continuat ministrul.
In replica, ministrul Fondurilor Europene a catalogat drept “un pumn in gura” aruncat Romaniei declaratia oficialului suedez care a sustinut ca Bucurestiul a refuzat ajutorul pentru cheltuirea banilor europeni destinati romilor.
“Sunt profund ingrijorat de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *