Culisele reinstalarii fostulului premier Sorin Grindeanu intr-un post cheie, peste o piata de 4 miliarde de euro in telecomunicatii

Fostul premier Sorin Grindeanu va reveni intr-o functie de conducere, cea de presedinte al ANCOM. Dragnea s-a reconciliat cu Grindeanu de teama ca fostul premier i se va alatura lui Victor Ponta, ceea ce ar fi pus in pericol majoritatea parlamentara.
Fostul premier Sorin Grindeanu a fost propus de prim-ministrul Mihai Tudose pentru functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). Documentul a fost trimis, ieri, Parlamentului dupa ce Adrian Dita a demisionat vineri din functia de presedinte al ANCOM. Decizia va fi luata intr-o sedinta a plenului reunit, ceea ce inseamna ca parlamentarii PSD si ALDE il vor vota pentru sefia ANCOM pe Sorin Grindeanu, pe care l-au demis pe 29 iunie prin motiune de cenzura. Chiar daca functia presupune o raspundere uriasa, ocuparea ei este efectul unor jocuri politice.
Daramarea propriului Guvern de catre un partid a fost o premiera in politica romaneasca, fiind generata de un conflict intre premierul Grindeanu si presedintele PSD Liviu Dragnea. Seful PSD era nemultumit ca Grindeanu nu ii mai indeplinea ordinele, asa cum o facuse in prima parte a mandatului. Dragnea i-a cerut lui Grindeanu sa demisioneze din fruntea Guvernului, oferindu-i mai multe variante de retragere – cum ar fi sef la Autoritatea de Supraveghere Financiara, Curtea de Conturi, sau Serviciul de Informatii Externe. Grindeanu a refuzat avand ambitii in interiorul PSD. Daca reusea sa ramana premier, avea sanse sa preia si conducerea PSD.
Motivul oficial al demersului PSD a fost raportul de evaluare realizat de Darius Valcov, din care reiesea ca Executivul condus de Sorin Grindeanu ar avea 236 masuri neindeplinite si 107 realizate doar partial.
Reevaluat de Dragnea
Insa, votul de la motiunea de cenzura a fost unul pe muchie de cutit – doar 241 de parlamentari au sprijinit demersul initiat de Liviu Dragnea, majoritatea parlamentara fiind de 233. Printre cei care nu au votat motiunea de cenzura s-au numarat si parlamentarii fideli lui Grindeanu, in special din Timis si Caras-Severin. Dragnea a incercat, initial, sa controleze filiala Timis prin instalarea lui Petru Daea in fruntea organizatiei judetene. Social-democratii din Timis au refuzat si l-au pastrat presedinte ?pe Calin Dobra, omul de incredere al lui Grindeanu. In aceste conditii, Dragnea a fost nevoit sa discute direct cu Grindeanu de teama ca fostul premier se va alatura partidului infiintat de Victor Ponta si Daniel Constantin (Pro Romania), punand in pericol majoritatea parlamentara. In plus, Grindeanu a tot amenintat cu dezaluiri despre adoptarea ordonantei 13, in conditiile in care Dragnea dezmintise orice implicare a sa in demers.
La randul sau, Sorin Grindeanu s-a trezit fara job politic si fara vreo perspectiva politica reala. Exclus din PSD, fostul premier a evitat sa se alature proiectului lui Ponta, un partid mic, fara sanse la viitoarele alegeri. In cele din urma, Dragnea si Grindeanu s-au intalnit si au cazut la pace: fostul premier devine presedinte ANCOM, iar oamenii sai raman in PSD. Dezvaluirile promise de premier despre ordonanta 13 au fost si ele uitate.
?”Mi-a vorbit despre tinerete si despre tentatii, despre loialitatea fata de partid si despre datoria fata de tara. As zice ca mi-a vorbit parinteste”, a relatat Grindeanu, cum a decurs discutia cu Dragnea. ?Si seful PSD s-a aratat intelegator. “Sorin a facut o boacana mare care ne-ar fi putut costa foarte mult politic. Voi discuta cu colegii mei. Sorin Grindeanu are neaparat nevoie de o perioada pentru a metaboliza ce s-a intamplat si pentru a intelege unde a gresit. E un tanar ca multi alti tineri in care PSD a investit si cred ca este recuperabil”, a declarat Liviu Dragnea, pe 24 august.
Lege modificata de Grindeanu
Numirea lui Grindeanu la sefia ANCOM a fost agreata si de premierul Mihai Tudose, cel care trebuia sa trimita hartia catre Parlament. Tudose are si el interesul sa aiba o majoritate parlamentara solida.
Presedintele si vicepresedintii ANCOM sunt alesi de Parlament, la propunerea Guvernului, pentru un mandat de sase ani. Procedura …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *