Cum sa-ti pastrezi locul de munca – ghidul neortodox: „da-te bine pe langa sef”

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Cum sa iti pastrezi locul de munca cand din ce in ce mai multe companii anunta ca vor renunta la angajati? Expertii in resurse umane spun ca nu exista o solutie unica, insa pot fi aplicate anumite principii generale care pot „cimenta” pozitia unui angajat intr-o firma.

Daca faci bani e nevoie de tine

Principiul este simplu: in mod normal un angajat poate fi sigur ca nu va fi dat afara daca dovedeste ca este nevoie de el, ca aduce sau produce bani pentru firma. „Primul lucru pe care il recomand este sa fie mai dedicat firmei decat pana acum, sa munceasca mai mult, sa dovedeasca faptul ca aduce beneficii clare companiei. A doua recomandare este sa fie pro-activ, sa vina cu idei, pentru ca are aceasta capacitate tinand cont de experienta pe care o are in firma”, a declarat pentru Gandul Cristina Savuica, managing partner Luger&Makler, una dintre cele mai mari companii de resurse umane din Romania.

Pasii trei si patru pe care ii recomanda Savuica sunt optimismul si intelegerea si acceptarea faptului ca firma respectiva trece printr-un moment greu.

Poti castiga cursa si daca ii faci pe ceilalti sa fuga mai incet ca tine

Pe langa sfaturile „clasice”, care se bazeaza pe principiul „daca dovedesti ca esti bun nu esti dat afara” exista insa si un set complet diferit de recomandari, care se predau sub forma unui curs de promovare personala a meritelor profesionale.

„Pe langa masurile preventive noi promovam si un al doilea tip de masuri, respectiv cele cu o moralitate discutabila. De exemplu cultivarea superiorilor. Adica marirea vizibilitatii tale in fata lor. Sa iti asumi orice succes care poate fi asumat in cadrul firmei, indiferent daca este doar al tau sau nu, de exemplu”, ne-a declarat Clement Dan, director general M27 Business Machine.

Dupa cum spune el, sunt doua feluri de a castiga o cursa: fie alergi mai repede decat ceilalti, fie ii faci pe ceilalti sa alerge mai incet decat tine. Exemplul pe care il da directorul firmei de consultanta in afaceri si resurse umane este al unui angajat la o companie care activeaza in agricultura. „Este o cultura. Nu a mai plouat de doua luni si lucrurile merg prost. Vine ploaia. Angajatul ar trebui sa mearga le sef si sa ii spuna – Vezi ca n-am lucrat degeaba? A plouat-, evident ca seful nu va crede ca angajatul a facut sa vina ploaia. Nu e vorba despre asta. Seful va face insa legatura intre acel angajat si vestea buna adusa. Asta e important”, spune Dan.

Strategia de „luat fata colegilor” a fost predata mai intai in SUA

Aceasta strategie de a iti sigura locul de munca prin modalitati de moralitate discutabila a fost preluata de compania M27 Business Machine de la americani via Austria. Au trebuit facute insa unele modificari. La americani, de exemplu, cursul acesta cuprinde un capitol care se intitula, tradus si adaptat „Cum sa te dai bine pe langa sef” („How to suck-up to the Boss”, in original). Capitolul a disparut cand platforma de curs a ajuns in Austria. „Americanii au un mod mai pragmatic de a vedea lucrurile. Cand vine vorba despre moralitatea la locul de munca franele lor sunt mai slabe decat ale europenilor”, spune Dan.

In SUA acest curs a aparut in 2007, cand se vedeau la orizont primele semne ale crizei si ale valului de someri ce va urma. In Austria a fost preluat la inceputul anului trecut. Dan este atat de convins ca aceste cursuri aduc rezultate incat ofera si garantie. „Dam inapoi banii platiti pentru curs daca intr-un interval de trei luni de la absolvirea acestor cursuri angajatul respectiv este dat afara”, spune el. Pana acum acest curs a avut circa 1.400 de absolventi din Austria, Cehia si Ungaria. Cursul, care dureaza o singura zi, a fost lansat abia acum pentru ca, dupa cum spune directorul companiei, in aceste zile problema pastrarii a devenit cu adevarat importanta in mintea romanilor, pana acum fiind mai putin clara atitudinea potentialilor clienti fata de acest subiect.

spot_img