Cum scapi de pesticidele din mancare

Pesticidele sunt relativ omniprezente in agricultura industrializata, astfel ca multe dintre alimentele sanatoase pe care le consumam zilnic contin reziduuri. Este bine sa ne ferim pe cat putem de aceste substante toxice periculoase, care pe termen lung ne pot afecta grav sanatatea.
Pesticidele sunt produse chimice folosite in agricultura pentru combaterea daunatorilor. Daca ati auzit de ierbicide, poate stiti ca acestea sunt folosite pentru a distruge buruienile din culturi, dar nu sunt altceva decat pesticide. Tot pesticide sunt si insecticidele si fungicidele, care combat insectele daunatoare si ciupercile. Insa aceste produse folosite pentru controlarea productiilor agricole in intreaga lume pot fi periculoase pentru sanatate.
Un studiu realizat in anul 2007 de societatea Medicilor de Familie din Canada a descoperit ca pesticidele pot fi responsabile pentru nenumarate tipuri de cancer, inclusiv cancerul la san, plamani sau prostata. Un alt studiu, realizat in acelasi an, confirma faptul ca pesticidele au efecte cronice asupra sanatatii, pot determina complicatii dermatologice, neurologice si pot afecta aparatul reproducator.
Un raport realizat in anul 2013 de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara sustine ca expunerea la pesticide poate provoca leucemie in cazul copiilor sau boala Parkinson in cazul adultilor. Aproximativ doua treimi din legumele si fructele analizate de catre Departamentul de Agricultura din SUA contin pesticide, potrivit unui studiu realizat in 2015, in care s-au testat 3.015 produse. In acelasi studiu s-a descoperit ca nivelul cel mai ridicat de reziduuri de pesticide se afla in: nectarine, capsuni, mere, piersici, struguri, ardei gras, castraveti, telina, spanac si tomate. Pe de alta parte, printre produsele alimentare care au un nivel scazut de pesticide se numara: porumbul dulce, avocado, ananas, varza, mazare, ceapa, kiwi, pepene galben, mango, papaia si vinete.
Ce trebuie sa faceti
Avand in vedere efectele negative asupra sanatatii, este important sa luam masuri ca sa ne ferim pe cat posibil de pesticide. Iata ce puteti face:
Spalati alimentele sub jet continuu de apa. Pe parcursul cresterii fructelor si legumelor, agricultorii pulverizeaza pesticide pe frunze si tulpini. Se recomanda sa spalati cat puteti de bine legumele si fructele cu jet caldut de apa.
Stergeti alimentele cu prosoape de hartie. Asta ajuta la indepartarea reziduurilor care n-au fost indepartate de apa, insa e recomandat sa folositi prosoape de hartie, deoarece daca le folositi pe cele textile …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *