Cum vor fi reduse salariile din ASF. Nicula: „Va fi o surpriza”. Daianu: „Ce cred eu nu conteaza”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

de Sorina Ionasc Publicat la: 25.03.2014 20:25 Ultima actualizare: 25.03.2014 20:35

Dupa scandalul salariilor si primelor foarte mari incasate de membrii ASF, Daniel Daianu a anuntat ca acestea au fost reduse, printr-o decizie a conducerii, cu 30%. Mai mult, presedintele comisiei de buget-finante a Senatului, Cosmin Nicula, a anuntat ca la sfarsitul lunii aprilie vor fi centralizate si modificarile la legea de infiintare a Autoritatii, plafonul de salarizare urmand a fi schimbat sub nivelul celui din BNR.

Peste aproximativ o luna vom avea in Parlament o noua forma a legii de infiintare a ASF, care va aduce un nou plafon de salarizare, atat a conducerii executive, cat si a simplilor functionari, a anuntat presedintele comisiei de buget-finante a Senatului, Cosmin Nicula. Potrivit acestuia, la sfarsitul lunii aprilie se vor intocmi atat raportul anchetei privind primele si salariile foarte mari incasate de board-ul ASF, dar si modificari la OUG 93/2012, de infiintare a autoritatii. Intrebat la ce nivel vor fi reduse actualele salarii, Nicula a precizat ca va fi o surpriza.
„Trebuie sa tinem cont de o singura directiva a UE, care nu ne ingradeste sa asiguram un cadru corect si acest lucru il vom face pana pe 30 aprilie, cand sper sa avem o formula finala si a raportului, si a propunerilor de modificare a ordonantei de la baza ASF. Nu stiu, vom vedea, o sa fie o surpriza. Nu la nivelul BNR, mult mai jos. Nu va dau inca cifre. Va fi o analiza complexa a salariilor boardului si a functionarilor”, a declarat Nicula, la finalul audierilor.

La prima sa audiere in cadrul comisiei de buget-finante, presedintele interimar al ASF, Daniel Daianu, a anuntat ca a propus reducerea salariilor executivilor cu 30%, masura adoptata ulterior printr-o decizie a Consiliului autoritatii. Acum, Daianu a incercat sa explice ca, pe de o parte, expertii din cadrul autoritatii trebuie sa beneficieze de venituri mai mari, „care sa-i motiveze”, iar pe de alta parte ar trebui impacata si opinia publica.
„Trebuie facut in asa fel incat, chiar daca va supar cu ce spun acum, grija trebuie sa fie nu atat pentru executivi, ci pentru expertii din ASF, ei trebuie remunerati astfel incat gandul lor sa fie numai la ceea ce au de facut si cu buna credinta sa-si onoreze mandatul. Deciziile nu sunt usoare, vedeti si dvs cate controverse sunt, acesti oameni trebuie sa aiba mintea limpede, trebuie sa isi puna pregatirea la dispozitia unei autoritati care ea insasi are o misiune dificile”, a afirmat Daianu.
Totodata, el a afirmat ca, la primele audieri, din cauza salariului sau de 12.800 de euro „l-a incercat un sentiment de disconfort”.
Intrebat daca acum, cand are cu 30% mai mic, adica aproape 9.000 de euro, „il mai incearca sentimentul de disconfort „, Daianu a evitat sa raspunda, explicand ca, in raport cu salariile din BNR, nu este un salariu mare, in timp ce comparativ …

spot_imgspot_img