De ce nu se grabeste Cioroianu sa-si preia postul la UNESCO

Adrian Cioroianu nu a preluat nici pana acum mandatul de ambasador UNESCO, desi au trecut trei luni si jumatate de la semnarea decretului prezidential. Intrebat de ce nu este la Paris, fostul ministru nu a dat o data certa pentru ocuparea postului si a raspuns ca “incet-incet, va urma procedura de pregatire pentru preluarea mandatului””.
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind acreditarea lui Adrian Cioroianu in calitatea de ambasador, delegat permanent al Romaniei pe langa UNESCO pe data de 12 iunie 2015. Incepand din acel moment, exista un interval de timp in care fostul ambasador isi inchide activitatea si revine in tara, iar noul numit isi intra oficial in atributii. In cazul de fata, acest proces dureaza inexplicabil de mult si niciun oficial MAE nu a putut preciza cand se va prezenta Cioroianu la Paris, pentru a-si incepe mandatul. Potrivit unor surse Rl, fostul ambasador Nicolae Manolescu a parasit postul pe 31 iulie, lasand un director adjunct in interimat, si a transmis mesajul ca Adrian Cioroianu va veni in septembrie. “Luna septembrie s-a terminat si nimeni din UNESCO nu stie cand Cioroianu va veni aici. Saptamana viitoare incepe Consiliul Executiv UNESCO si ar fi trebuit sa participe””, au declarat surse diplomatice. In cadrul UNESCO, doua evenimente au o anvergura mai mare: Conferinta generala UNESCO, care se organizeaza o data la doi ani, si Consiliul Executiv, care este bianual. “Anul aceasta este Conferinta generala si e important ce se va discuta in Consiliul de saptamana viitoare””, au explicat sursele Rl.
Daca alti ambasadori numiti in aceeasi zi de Iohannis se afla deja in misiune, in cazul lui Cioroianu, niciun oficial nu a putut da lamuriri concludente. “In prezent, conform procedurilor specifice MAE, domnul ambasador Cioroianu se afla in procedura de pregatire pentru preluarea mandatului”, a raspuns oficial Ministerul Afacerilor Externe.
Intrebati daca aceasta procedura de pregatire dureaza, potrivit legii, o perioada determinata?de timp, reprezentantii MAE au raspuns ca nu exista prevederi legale pentru stabilirea timpului alocat pregatirii pentru mandat.
Cioroianu: a??”Incet-incet, va urma procedura de pregatire””
Contactat de Rl, fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat ca nu ofera alte informatii fata de cele date de minister. “Domnul Manolescu a plecat la inceputul lui august, a fost vacanta, iar acum se va intra incet-incet in procedura de pregatire pentru preluarea mandatului. Hurezeanu a plecat vineri, in Germania, urmez eu””, a spus Cioroianu. Acesta a evitat sa estimeze o data de incepere …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *