Declaratia unica de venit 212 va fi titlu executoriu. ANAF ii va putea executa silit mai repede pe contribuabili

“Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) foloseste direct informatiile din Declaratia 212 pentru a soma neplatitorul, fara a mai fi necesara emiterea deciziilor de impunere, asadar se poate ajunge mai repede la executarea silita”, se arata intr-un comunicat transmis luni de companie.
“Titlul de creanta fiscala devine titlu executoriu la data la care se implineste scadenta sau termenul de plata prevazut de lege, se prevede in Codul de procedura fiscala. O decizie de impunere, de exemplu, e un titlu de creanta fiscala; la fel, o declaratie fiscala. Faptul ca se ajunge la scadenta si plata nu s-a realizat face ca acest titlu sa fie folosit de ANAF pentru a executa silit contribuabilul, fara alte formalitati”, spune Agnes Ghita, expert fiscal in cadrul CON-firm.
“Nou introdusa in legislatia fiscala, Declaratia unica 212 este un astfel de document – titlu de creanta fiscala – pe care ANAF il poate folosi pentru a executa silit contribuabilii care nu au platit la termen taxele la stat”, adauga Agnes Ghita.
Termenul de plata pentru sumele declarate in formularul 212 este data de 15 martie a anului urmator realizarii venitului. Pana la acest termen, contribuabilii pot face plati in baza formularului depus la ANAF. Odata depasit termenul, ANAF poate sa execute silit neplatitorii, folosindu-se de Declaratia 212.?”Este de retinut ca executarea silita fiscala se face de catre executorii ANAF, si nu de catre executorii judecatoresti – la care merge, de obicei, un privat care are de recuperat o creanta”, se mentioneaza in comunicat.
“Pentru populatie, Declaratia 212 are si un avantaj: contribuabilul va sti exact ce plateste. Declaratia unica arata exact ce sume are de recuperat ANAF de la contribuabil, sume la care se adauga apoi penalitati si dobanzi. Inainte, deciziile de impunere se emiteau unoeri tarziu, contribuabilul nu se mai avea timp sa inteleaga ce-i cere ANAF si de ce, iar apoi, cand era executat silit, confuzia se adancea si mai mult”, mai arata expertii.
Compania de consultanta juridica si financiara CON-firm are actionariat 100% romanesc, peste 25 de ani de activitate si peste 5.000 de dosare gestionate cu succes, echipa sa fiind formata din avocati, consilieri juridici, practicieni in insolventa, experti fiscali si …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *