Detinutii isi vor putea “cumpara” zile libere contra remuneratiei

Amendamentele discutate, miercuri, se refera in special la dreptul la munca al detinutilor. Astfel, se ofera sporuri suplimentare pentru eliberare detinutilor care presteaza munca remunerata, neremunerata si pe timp de noapte, informeaza News.ro.
Fata de legea in vigoare, detinutii care presteaza munca remunerata vor beneficia de 4 zile considerate executate pentru trei zile de munca (un plus de 2,5 zile libere la 30 muncite, fata de legea in vigoare), detinutii care presteaza munca neremunerata vor beneficia de 3 zile reduse din pedeapsa pentru fiecare 2 muncite (un plus de 5 zile la 30 de zile muncite fata de legea in vigoare), iar detinutii care muncesc pe timp de noapte vor avea doua zile reduse dintr-una muncita (un plus de 15 zile la 30 de nopti lucrate fata de legea in vigoare).
Un amendament depus de deputatul UDMR Marton Arpad prevede posibilitatea “cumpararii” de zile libere in plus, prin renuntarea la remuneratie. Astfel, in forma actuala a legii, un detinut care desfasoara munca remunerata primeste 40% din venit, iar 60% va merge catre penitenciar. Potrivit amendamentului, daca detinutul renunta la 40% din remuneratie, respectiv cota care ii revine potrivit legii, poate fi incadrat la capitolul “munca neremunerata”, unde sporul de zile considerate executate pentru zilele muncite este mai mare.
In termen de doua luni de la publicarea legii in Monitorul Oficial, penitenciarele vor trebui clasificate in functie de conditiile de detentie, iar in termen de patru luni de la publicare va trebui facut istoricul fiecarui detinut si a conditiilor in care a fost inchis, pentru a se putea calcula zilele care vor fi reduse din pedeapsa.
Legea se aplica pentru persoanele intemnitate incepand din 2012, de cand a venit prima decizie-pilot a CEDO privind conditiile din penitenciare.
Initiativa a fost adoptata cu 15 voturi “pentru” si un vot impotriva. Reprezentantii PNL au lipsit de la sedinta, iar din partea USR a participat doar deputatul Silviu Dehelean.
Proiectul va ajunge saptamana viitoare la votul final al Camerei Deputatilor.
In sedinta de luni a Comisiei juridice, deputatii au adoptat un amendament la proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate care prevede ca detinutii incarcerati in conditii inumane beneficiaza de sase zile reduse din pedeapsa la 30 de zile de detentie in conditii necorespunzatoare, fata …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *