Diferenta medie dintre salariile barbatilor si ale femeilor este de 5% in Romania, sub media UE

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Pe de alta parte, unul dintre elementele discriminatorii in procesele de recrutare la nivel local este varsta, fapt pentru care procentajul angajatilor de peste 55 de ani este de doar 40%, spre deosebire de 55% la nivelul Uniunii Europene, potrivit unei analize realizate de Smartree.
„Constatam ca din ce in ce mai multi angajatori din Romania sunt obiectivi in ceea ce priveste diferentele salariale, mizand pe profesionalism si respectarea unor principii etice. Tendinta este sustinuta in acest context si de noua generatie de angajati, care isi negociaza contractul de munca dupa alte principii decat predecesorii lor. Asadar, diferentele salariale tind sa fie mai mici sau aproape inexistente in cazul tinerilor de pana in 35 de ani, precum si al celor nou intrati in campul muncii”, apreciaza specialistii HR.
Romania este una dintre putinele tari din UE in care rata de angajare a femeilor a scazut usor incepand cu anii 2000, stabilizandu-se in jurul procentului de 58%, comparativ cu procentul de 75% angajati barbati, in crestere in ultimii 5 ani. La nivelul Uniunii Europene s-a observat un decalaj redus al ratelor ocuparii fortei de munca dintre barbati si femei, ce rezulta din cresterea numarului locurilor de munca ocupate de femei. Analiza realizata de Smartree se bazeaza pe datele oficiale publicate de Eurostat.
Cu toate ca in ultima vreme femeile sunt mult mai vizibile pe plan profesional, de la mediul antreprenorial, pana la top managementul marilor corporatii, barbatii sunt in continuare mai des promovati decat femeile si, prin urmare, mai bine remunerati. La nivelul statelor din Uniunea Europeana, mai putin de 6% dintre directorii generali executivi sunt femei. Unul dintre domeniile in care femeile sunt cel mai putin implicate in functii de conducere, procentajul fiind considerabil in favoarea barbatilor, este mediul politic.
La nivel local, varsta se afla pe primele locuri in topul criteriilor de eliminare in procesul de recrutare, procentajul angajatilor romani de peste 55 de ani se mentine la 40%, mult mai mic decat media UE, de 55%. Acest fapt demonstreaza o reticenta din partea companiilor de a angaja persoane de varsta a doua.
Specialistii in HR apreciaza ca exista inca angajatori subiectivi pe plan local, care includ in procesele de recrutare elemente discriminatorii, cum ar fi varsta, anumite grade de handicap, etnia si, eventual, in anumite parti ale tarii, nationalitatea.
Conform analizei, unele companii resping din start candidatii trecuti de o anumita varsta, fara a le acorda sansa de a stabili cel putin un interviu. Anumite elemente, precum orientarea sexuala sau rasa, nu sunt tinta discriminarii pe piata muncii din Romania. Estimarile pe termen mediu si lung in ceea ce priveste populatia Romaniei, tot mai imbatranita si in continua scadere, vor determina companiile ce activeaza la nivel local sa isi indrepte atentia si catre anumite categorii care in momentul de fata sunt defavorizate.
Citeste si Salariul minim a crescut cu 200% in Romania, in ultimii opt ani. Pe ce loc suntem in …

spot_imgspot_img