Dinu Patriciu, pe locul 462 in Topul Forbes al miliardarilor

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Omul de afaceri Dinu Patriciu este al doilea roman intrat in topul celor mai bogati oameni de pe planeta. El se afla pe locul 462, cu o avere estimata la 2,5 miliarde de dolari, potrivit clasamentului revistei Forbes. Primul roman inclus in acest top, campionul mondial la tenis Ion Tiriac, a cazut 122 de pozitii fata de anul trecut si este plasat acum pe locul 962, cu o avere estimata la 1, 2 miliarde de dolari. Tiriac are afaceri in domeniul bancar, al asigurarilor, leasing si al vanzarilor de autoturisme si imobiliar. Vecina Romaniei, Bulgaria, nu este reprezentata in topul Forbes, in timp ce Ucraina este prezenta prin sase miliardari.

Noutatea clasamentului din acest an este detronarea lui Bill Gates. El a cedat locul prietenului sau, investitorul Warren Buffet, care se bucura acum de 62 de miliarde de dolari, o crestere cu 10 miliarde fata de anul trecut. Al doilea in clasament, cu o avere de 60 de miliarde de dolari, este magnatul media, mexicanul Carlos Slim. Cofondatorul Microsoft si liderul incontestabil timp de 13 ani, cu o avere de 58 miliarde de dolari, Bill Gates, nu a reusit sa ocupe decat pozitia a treia. Autorii clasamentului considera ca el si-ar fi putut mentine intaietatea daca nu incheia afacerea cu Yahoo, care a condus la o scadere a actiunilor companiei cu 15%. Pe de alta parte, Forbes comenteaza ascensiunea lui Buffet pe fondul crizei financiare si, avand in vedere faptul ca sporirea averii sale intervine exact in momentul in care acesta s-a ocupat de actiuni caritabile. Buffet este cunoscut pentru preferinta sa de a investi in companii gigant si stabile. Miliardarul a investit in diverse afaceri: mass-media, confectii, bauturi, alimentatie si chiar energie. Numarul miliardarilor din lume a crescut in acest an de doua ori si a atins un nivel record. 1.125 de oameni din 54 de tari sunt, in acest, moment, detinatorii unor averi care depasesc un miliard de dolari.

Valoarea totala a averilor miliardarilor se ridica la 4,4 mii de miliarde de dolari, dintre care primii zece detin 426 de miliarde. Totodata, clasamentul din acest an a intinerit. Varsta medie a miliardarilor a cazut la 61 de ani, in timp ce 50 de miliardari sunt mai tineri de 40 de ani. Pentru prima data in istorie, a fost inregistrata o asemenea crestere a veniturilor oamenilor din diverse colturi ale planetei. Clasamentul a aratat evolutia vertiginoasa a tarilor in curs de dezvoltare. 70 dintre nou-intratii in top provin din Rusia, China si India. Criza financiara a avut consecinte pentru unii „obisnuiti” ai clasamentului. Anul acesta, in topul Forbes n-a incaput directorul celui mai mare lant de cafenele Starbucks, Howard Schultz.

Top 10
Numele Tara Varsta Averea
Warren Buffet SUA 77 62
Carlos Slim Helu Mexic 68 60
William Gates III SUA 52 58
Lakshmi Mittal India 57 45
Mukesh Ambani India 50 43
Anil Ambani India 48 42
Ingvar Kamprad Suedia 81 31
KP Singh India 76 30
Oleg Deripaska Rusia 40 28
Karl Albrecht Germania 88 27
(Averea este exprimata in miliarde de dolari)

spot_imgspot_img