Divort dramatic intre Marea Britanie si UE. Theresa May ameninta cu lipsa unui acord. Merkel ironizeaza iluziile Londrei

Liderii Uniunii Europene au stabilit termenii “divortului” de Marea Britanie intr-o unitate deplina, transmitand Londrei sa nu-si faca nicio iluzie ca ar putea sparge Uniunea prin negocieri bilaterale.
La summit-ul de la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au cazut de acord rapid si in unanimitate asupra liniilor directoare ale negocierilor cu Marea Britanie in privinta retragerii acesteia din Blocul comunitar, acuzand Londra ca “s-a opus in mod cinic” unor cheltuieli ale UE, cerand sa fie returnate, “or negocierile ce trebuie sa inceapa luna viitoare vor fi perturbate”.
Intalnindu-se pentru prima data de cand premierul britanic, Theresa May, a anuntat numaratoarea inversa pentru Brexit, liderilor UE le-au trebuit doar cateva minute pentru a aproba cele opt pagini ale ghidului negocierilor, elaborat in prealabil de catre ministrii de Externe. Decizia unanima a fost insotita de aplauze.?
“Liniile directoare au fost adoptate in unanimitate. Mandatul ferm si politic corect al celor 27 de state ale UE in privinta negocierilor pentru Brexit este pregatit”, a declarat pe Twitter Donald Tusk, la scurt timp dupa inceperea summit-ului blocului comunitar. Jean Claude-Juncker a postat la randul sau pe Twitter: “Unitate in actiune”.
Michel Barnier, negociatorul pentru Brexit al UE, este asteptat sa initieze discutii cu Marea Britanie in privinta retragerii din UE in luna iunie, dupa alegerile parlamentare britanice. Mandatul acestuia este sa asigure drepturile pentru cele trei milioane de cetateni UE care locuiesc in Marea Britanie, sa convinga Londra sa plateasca zeci de miliarde catre Bruxelles, datorie rezultata din responsabilitatile asumate, si sa nu stabileasca o frontiera dura cu Irlanda, care va intra automat in cazul in care se va reunifica, cum a fost cazul Germaniei de Est, in anul 1990. Partidul republican Sinn Fein a cerut la inceputul lunii martie organizarea unui referendum pentru desprinderea Irlandei de Nord de Marea Britanie si pentru unirea cu Irlanda, in contextul in care si Scotia solicita un plebiscit proindependenta, din cauza Brexit.
Barnier va lansa negocierile la 8 iunie si niciun acord comercial nu va fi luat in discutie pana ce nu se vor observa “progrese semnificative” in privinta punctelor-cheie aprobate la Bruxelles. Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a solicitat blocului comunitar sa ramana unit pe parcursul negocierilor pentru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *