Doar 20% din locuintele din Romania au asigurare obligatorie

Piata asigurarilor este incremenita in proiect, din cauza cresterii nesustenabile?a economiei si a lipsei de perspectiva a asiguratului de rand.
Subpiata asigurarilor multianuale de viata este departe de ceea ce prefigurau consultantii in asigurari spre finalul anilor “90 ca se va intampla. Atunci se prefigurau o crestere economica constanta, sustenabila a economiei si un avans consistent al politelor.
Cifrele de afaceri in joc rulate in business plan-uri erau ametitoare. Orice broker ce se respecta era antrenat de firmele de consultanta sa faca apostolat civilizator in asigurari. Dar suisurile si coborasurile ultimilor 15 ani au spulberat orice iluzie: cand omul simplu nu are o perspectiva pe termen lung asupra propriului venit cert, nu-si face o polita de viata pe 25 sau 30 de ani, nici una anuala, de non-viata.
E simptomatic pentru Romania sa observam ce se intampla pe subpiata asigurarilor obligatorii de locuinte. Legea nr. 260/2008 pentru asigurarea obligatorie a locuintei a avut nevoie de doi ani de prefaceri ca sa intre in vigoare si, a explicat “Romaniei liberea” analistul in asigurari Constantin Nastase, a mai fost ulterior modificata. “Aceasta stipuleaza ca nu poti sa-ti faci o asigurare facultativa de locuinte decat daca inainte ti-ai facut una obligatorie. Fata de riscurile minimale, asigurate prin polita obligatorie, poti sa-ti faci o alta facultativa, cu care sa-ti completezi aria de riscuri acoperitea”, a precizat Constantin Nastase.
Primul maxim local al politei obligatorii pentru locuinte s-a inregistrat la un an de la debutul ei, in septembrie-octombrie 2011, cand numarul politelor obligatorii de locuinte a ajuns la aproape 850.000, apoi a inceput sa scada. In septembrie 2012, revenise la zero. La orizontul lui 1 ianuarie 2014, urcase iar la peste 700.000. Cresterea a continuat pana in septembrie 2014, cand a ajuns la 1,6 milioane de polite. In 2015 a scazut pana la 1,475, apoi a crescut iar la 1,6 milioane. Cam acolo este acum.
Nu exista institutionalizare
Riscurile acoperite de polita obligatorie: incendiu, trasnet, explozie si caderi de corpuri pe locuinte. Complementar, riscurile acoperite de polita extinsa, facultativa sunt: cutremur, ploaie torentiala, viitura, greutatea stratului de zapada, avalansa, apa de conducta si refularea ei, distrugeri provocate de animale, furtul bunurilor si elementelor constructive, avariile la centralele termice, alunecari si prabusiri de terenuri.
Legiuitorul a dat un act normativ, dar, ca si la Legea insolventei persoanelor fizice, nu exista institutionalizare: lipseste un mecanism de obligare a proprietarilor de case si apartamente sa-si faca asigurarea obligatorie, a declarat Constantin Nastase. “Legea exista, proprietarii sunt obligati sa incheie politele, legea prevede sanctiuni si amenzi, dar nu are cine sa le aplice. Ar trebui o institutie care sa aiba evidenta locuintelor asigurate si neasigurate, sa controleze. Inainte de 1989, se retinea asigurarea o data cu impozitul la stat. Ar fi o solutie: te duci sa platesti impozitul, dar trebuie sa si prezinti polita aceasta, altfel nu poti plati impozitula”, crede analistul in asigurari.
Avem o piata incremenita in proiect, subliniaza Constantin Nastase. “Sunt 8,2 milioane de locuinte asigurabile, dintre care in februarie anul acesta aveau asigurare obligatorie aproximativ 1,6 milioane. Mai sunt inca 2,2 milioane de polite facultative, iar restul locuintelor sunt neasiguratea”, a precizat, pentru “Romania liberaa”, Constantin Nastase.
Analistul atrage atentia ca la polita obligatorie comisionul brokerilor este asa de mic, ca acestia nu si-ar scoate nici benzina consumata “ca sa asigure locuintele din rural, unde omori masina pe toate dealurile ca sa faci o politaa”. Cel mai bine, fiecare cu peste 2.000 de polite (dar foarte prost), stau in prezent judetele Ilfov, Prahova, Suceava si Timis, conform statisticilor. In mediul rural, foarte multe locuinte nu pot fi asigurate pentru ca sunt pe albia majora a raurilor. Casele de aici sunt din materiale fragile, cum e chirpiciul.
Transilvania si Muntenia, fruntase
Polita obligatorie de locuinte are doua versiuni: suma asigurata 10.000 de euro – prima anuala 10 euro, la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *