E-uri din alimente de care trebuie sa ne ferim

Este absolut necesar sa cunoastem ce sunt E-urile si, mai ales de unde provin aceste substante. De asemenea, pentru a ne da seama care sunt cele mai daunatoare E-uri trebuie sa facem o departajare intre E-uri nocive si E-uri inofensive.
Cele mai daunatoare E-uri
Exista mai mult categorii de E-uri daunatoare si, pentru a ne proteja sanatatea, este indicat sa le evitam pe toate. E-urile daunatoare se impart in:
E-uri daunatoare pe segmente – exista E-uri care sunt foarte daunatoare doar pentru o parte componenta a organismului uman. Aceste E-uri afecteaza fie anumite organe, fie anumite functii ale corpului, fie anumite substante pe care le detinem si care ne optimizeaza organismul.
E-uri daunatoare per ansamblu – aceste E-uri sunt foarte periculoase pentru ca pot crea dezechilibre serioase ale organismului. Un consum mare de E-uri de poate destabiliza astfel incat sa avem o stare subreda de sanatate, o stare generala de rau, sa ne confruntam cu diverse dureri si afectiuni, cu indispozitie, anxietate sau depresie. Cand astfel de simptome se instaleaza simultan inseamna ca ati consumat intr-o cantitate generoasa E-uri daunatoare per ansamblu.
E-uri cancerigene – acestea sunt cele mai periculoase E-uri pentru ca un consum sporit va conduce inevitabil a dezvoltarea celulelor canceroase si la instalarea bolii in anumite zone sau metastazat.
Desi este foarte recomandat sa evitam pe cat posibil alimentele care au in componenta lor E-uri, nutritionistii si medicii generalisti alcatuiesc periodic liste revizuite de E-uri foarte daunatoare. Printre acestea se numara:
E102 – tartrazina este un colorant galben, monoazoic, care se foloseste sub forma de sare. Acesta este intalnit in mustar, sosuri si condimente, dar si in alimentele care au nevoie de o intensificare a culorii. E102 are un impact major asupra sistemului nervos, fiind responsabil pentru mai multe astfel de afectiuni. Tartrazina poate provoca migrene, tulburari de vedere, oboseala nejustificata si tulburari digestive.
E123 – este probabil cel mai periculos aditiv alimentar pe care il putem ingera, fiind un colorant rosu, azoic. Cunoscut si sub denumirea de amarant, acest compus chimic este foarte cancerigen si foarte periculos pentru consum, mai ales la copii. E123 se gaseste in mai multe sortimente de bauturi, dulciuri si chiar medicamente. Acesta poate provoca mai multe afectiuni ca hipertensiune, insuficienta renala, afectiuni ale ficatului si mai multe tipuri de cancer. In mai multe tari, printre care si Statele Unite ale Americii, Norvegia sau Suedia amarantul este interzis.
E131 – este un colorant albastru folosit cu precadere in dulciuri si produse de patiserie, dar si in condimente pudra. Aceasta substanta poate provoca numeroase alergii severe, dermatite sau chiar insuficiente respiratorii grave.
E128 – este un colorant rosu care se foloseste foarte mult in industria alimentara, in produsele din carne (mezeluri si semipreparate). Acest colorant este interzis in SUA si Australia pentru ca este dovedit faptul ca are efect mutagen. Aceasta substanta este de o toxicitate foarte mare daca este consumata in cantitati mai mari de 10 miligrame.
E153 – carbunele vegetal este un aditiv alimentar destul de controversat pentru ca inca nu se stie daca acesta este inofensiv sau periculos. Cert este ca E153 are un impact major asupra tractului digestiv si, mai ales, asupra stomacului. Desi sunt multi cei care mizeaza pe rolul de calmant al carbunelui activ, au fost inregistrare mai multe cazuri in care aceasta substanta a fost respinsa de catre organismul uman, astfel aparand mai multe alergii si intolerante.
E249 – este un conservant folosit in branzeturi, mezeluri, semipreparate si alimente cu un continut mare de sare, in general. Acest aditiv poate provoca alergii, cancer si boli neurologice severe.
E621 – este, de fapt, glutamatul folosit in condimente, sosuri, mancare instant si in mai multe??produse congelate. Acest aditiv este cancerigen, cu efecte negative dovedite asupra sistemelor nervos si circulator. Aceasta substanta poate intensifica depunerile pe vasele de sange.
E954 – este cel mai folosit indulcitor sintetic, prezent in foarte multe dulciuri, in guma de mestecat, bauturi acidulate si in produse de patiserie. Zaharina este foarte toxica pentru cardiaci si pentru cei ce se confrunta cu afectiuni ale sistemelor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *