Efectele economice ale simbiozei Grindeanu-Dragnea. Investitorii, speriati de politica fiscala a PSD

Bilantul celor sase luni ale guvernului condus formal de Sorin Grindeanu, informal de Liviu Dragnea, nu arata bine. Programul foarte generos de guvernare are putine realizari, iar schimbarile promovate, precum Legea salarizarii sau impozitul pe gospodarie, au generat panica in mediul de afaceri.
O?afirmatie venita dinspre mediul de afaceri reflecta foarte bine starea de spirit din randul investitorilor, generata de haosul indus de guvernarea PSD din acest an: “Ti-e frica. Tu, ca antreprenor, te uiti la ce se intampla in tara si ti-e fricaa??m-am oprit sa fac investitiia”, a spus recent Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
Incertitudinile pe plan fiscal vin in contextul in care oricum veniturile fiscale se afla sub nivelul prognozat si la un nivel prea mic incat sa asigure amploarea cu care se majoreaza cheltuielile. “Executia bugetara este cu un punct procentual sub ce era programat, deficitul de cont curent este mai mare, datoria publica a crescut, investitiile au fost taiate la minimul istoric, iar fondurile europene sunt zeroa”, nota recent, intr-un bilant al celor sase luni de guvernare PSD, liberalul Florin Citu, fost economist-sef al unei banci. Potrivit unei analize efectuate de acesta, foarte multe masuri din programul de guvernare au ramas doar pe hartie. Programe cu impact economic, precum cel de constructie a 1.500 de locuinte pentru tineri sau a 2.500 de crese si gradinite ori legea redeventelor, nu au fost nici acum demarate sau implementate. In plus, nici acum nu au fost acreditate toate autoritatile de management, organisme fara de care nu putem atrage fonduri europene. Din zece, au fost acreditate doar doua, iar Romania sta cel mai rau in UE la acest capitol. Asta se vede in absorbtia fondurilor europene. Astfel, in primele trei luni ale acestui an, Romania a luat de la UE fonduri structurale de doar 4 milioane de euro, fata de 1,5 miliarde de euro atrase in aceeasi perioada din 2016.

Programul lui Valcov?va fi “flexibilizata”
De altfel, acest program suprarealist de guvernare, gandit de fostul ministru al Finantelor Darius Valcov, inculpat pentru infractiuni de coruptie si cunoscut pentru faptul ca isi primea spaga in cimitir, a dus la “caderea” guvernului Grindeanu, caruia i s-a reprosat ca nu a realizat masurile incluse acolo.
Acum, dupa ce motiunea de cenzura a trecut, liderul PSD Liviu Dragnea a anuntat ca programul de guvernare va suferi cateva modificari pentru flexibilizare. “Programul de guvernare va contine cateva modificari pentru flexibilizare, pentru ca este vorba de o serie de intarzieri care au si generat evenimentul de astazi (motiunea de miercuri – n.red.)”, a afirmat presedintele Camerei Deputatilor. El a spus ca obiectivele raman aceleasi. Totusi, tensiunile politice au pus presiune pe leu, care s-a devalorizat pana la un minim al ultimilor cinci ani, aproape, e drept, pe o evolutie similara a monedelor din regiune. Nu se stie, inca, cat a intervenit BNR pentru a mentine cursul.
AOAR: Sa ne concentram pe prioritati
Oamenii de afaceri apreciaza flexibilizarea anuntata a programului de guvernare si apreciaza ca e un program de care PSD a anuntat ca se va tine. “Trebuie sa ne concentram pe flexibilizarea programului de guvernare, asta e esential acum”,? a declarat pentru RL presedintele AOAR, Florin Pogonaru. In opinia sa, criza politica de acum a fost generata si de faptul ca s-au luat decizii care s-au suprapus si au introdus frica inclusiv in Guvernul Grindeanu pentru ce efecte ar putea avea asupra bugetului. Cel mai elocvent exemplu este Legea salarizarii unitare, care a creat nesiguranta in privinta resurselor, suprapusa cu impozitul pe venitul global (pe gospodarie), fara a se analiza intai efectele celei dintai. “Avem acum o prioritate si tine de situatia catastrofala de la accesarea fondurilor europene, care e o vina a ultimelor guverne. Daca Dragnea va invata sa se centreze pe prioritati si sa coreleze aplicarea masurilor, sa zicem ca aceasta criza a avut efecte bune. Nu poti sa promovezi in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *