Efectele periculoase ale scandalului de la Vaslui: ” Violatorii vor putea invoca la CEDO ca nu au parte de un proces echitabil”

In goana dupa rating, un post de televiziune pune paie pe foc in scandalul violului de la Vaslui, divulgand imaginea victimei, ceea ce ar putea atrage o sanctiune record din partea CNA. In acelasi timp, experti citati de RL spun ca presiunea publica pusa pe tinerii acuzati de viol le-ar putea fi de folos acestora intr-un eventual proces deschis la CEDO.
In plina campanie mediatica despre violul de la Vaslui, postul de televiziune ProTV a dezvaluit imagini si un interviu cu victima violului, incalcand astfel principiile de etica privind protectia victimei. In apararea sa, Catalin Maruta a transmis o scrisoare site-ului paginademedia.ro in care sustine ca postul are acordul scris al tinerei si al familiei acesteia pentru a aparea la televizor. Chiar si in conditiile existentei unui contract, membrul CNA Valentin Jucan a declarat pentru Rl ca postul respectiv nu trebuie discuplat si merita o amenda drastica, iar el va milita pentru acest lucru. a??”Trebuie vazut acel contract, dar si in aceste conditii, consider ca ProTV a comis un abuz, prin expunerea tinerei. Exista prevederi in codul de reglementare in audiovizual care precizeaza ca victimei trebuie sa-i fie prezentate toate riscurile acelei expuneri mediatice. Nu poti sa profiti de naivitatea unei familii pentru a obtine rating””, a declarat Jucan. Acesta condamna pasivitatea CNA-ului de-a lungul timpului, care nu a sanctionat drastic derapaje din trecut si considera ca in acest caz ar trebui data amenda maxima. De aceeasi parere este si membrul CNA, Monica Gubernat. a??”Maine se va analiza in regim de urgenta acest caz. Este extrem de grav sa abuzezi de o persoana dezechilibrata emotional. Voi propune o amenda foarte mare””, a precizat Gubernat.
Mioara Donisa, avocata care o reprezinta in instanta pe eleva violata, s-a aratat revoltata de decizia postului ProTV si sustine ca realizatorul TV i-a dat asigurari ca va fi protejata identitatea tinerei.
a??”Personal, i-am cerut domnului Catalin Maruta ca in cazul in care parintii vor fi de acord sa apara sa nu ceara si fetei sa faca acest lucru. Domnul Maruta m-a asigurat ca victima nu va aparea la televizor. M-a asigurat ca sub nicio forma victima nu va fi filmata si nu va aparea in emisiune, iar mama va fi filmata cu spatele la camera. Lucru care nu s-a si intamplat””, a declarat avocata fetei.
Efectul pervers al campaniei media: victimizarea presupusilor violatori
In mediul virtual, circula o petitie in care cetateni obisnuiti cer arestarea a??”celor sapte baieti violatori din Vaslui””, lasand falsa impresie ca justitia nu si-a facut onest datoria in acest caz. Pana in acest moment, acest curent de opinie, format si cu ajutorul unor articole de presa lipsite de etica, nu se fundamenteaza pe nicio proba. Dupa cateva luni in care presupusii violatori s-au aflat in arest preventiv, cei doi judecatori au decis trecerea lor in arest la domiciliu. Printr-un context norocos, creat de o decizie a Curtii Constitutionale, care la acel moment a decis ca forma de lege care reglementa arestul la domiciliu nu era constitutionala, cei sapte inculpati au fost trecuti sub control judiciar, asa cum s-a intamplat cu toate persoanele aflate in arest la domiciliu in acel moment.
a??”La publicarea deciziei CCR privind neconstitutionalitatea arestului la domiciliu, aceasta masura a disparut practic si in locul ei instantele au luat alte masuri – cel mai adesea controlul judiciar. Motivul de neconstitutionalitate a fost lipsa din cod a unei durate maxime pentru luarea masurii. Intre momentul luarii deciziei si momentul publicarii ei se putea interveni legislativ pentru rezolvarea acestei probleme prin introducerea duratei maxime in cod (s-a mai intamplat cu alte ocazii). Aici decizia a fost sa nu se intervina legislativ. In aceste conditii toti cei aflati in arest la domiciliu au fost pusi in libertate pur si simplu sau sub control judiciar. Nu pentru ca asa au vrut judecatorii sau procurorii, ci pentru ca asa au decis politicienii. A arunca vina pe sistemul judiciar este o incercare de manipulare””, a explicat expertul anticoruptie Laura Stefan.
Mai mult, judecatorul Cristi Danilet atrage atentia ca astfel de petitii nu au nicio valoare juridica. a??”Poate ca cei care semneaza aceasta petitie cred ca ei au dreptul sa ceara arestarea cuiva si ca exista vreo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *