Elena Udrea, la DNA: “Este ilegal sa pui catuse, poate doar daca am de gand sa fug sau sa ma bat cu procurorii”

de Livia Ispas – Mediafax Publicat la: 30.10.2015 10:02 Ultima actualizare: 30.10.2015 10:43

Deputatul Elena Udrea a venit la DNA, vineri, pentru a i se aduce la cunostinta acuzatiile din noul dosar, ea declarand, intrebata daca se asteapta sa iasa cu catuse, ca este ilegala punerea catuselor, adaugand: “Doar daca am de gand sa fug sau sa ma bat cu procurorii”.

Elena Udrea a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in jurul orei 10.00 si a spus ca a venit sa dea declaratii in fata procurorilor, precizand ca putea sa fie evitat “tot circul acesta” daca era citata mai demult de anchetatori, in noul dosar, in care este acuzata de luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani, instigare la abuz in serviciu si fals in declaratii.
Intrebata daca este pregatita sa iasa din nou in catuse de la DNA, dupa ce Camera Deputatilor a dat aviz pentru retinerea sa de catre procurori, Elena Udrea a spus ca legea prevede ca este ilegala punerea catuselor.

“Nu stiu. Se mai practica catusele? Este ilegal, sa stiti, scrie in lege. Este ilegal sa pui catuse … Doar daca am de gand sa fug sau sa ma bat cu procurorii, sau …”, a adaugat Udrea.
Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului a mai spus ca va putea sa dea mai multe date referitoare la ancheta dupa ce va sta de vorba cu procurorii.
Intrebata daca va face dezvaluiri in fata anchetatorilor, Elena Udrea a spus: Nu am promis niciodata dezvaluiri, am spus doar ca ce am de spus o sa spun. Poate ca pentru presa o sa fie dezvaluiri”.
Procurorii au citat-o pe Elena Udrea sa se prezinte vineri la DNA, pentru a i se aduce la cunostinta acuzatiile din noul dosar, care vizeaza vanzarea si renovarea unei vile din Eforie Sud, dar si un contract intre Hidroelectrica si o firma privata, pentru care Elena Udrea ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.
Elena Udrea a fost chemata la DNA dupa ce plenul Camerei Deputatilor a avizat cererea de incepere a urmaririi penale a deputatul in noul dosar si a incuviintat retinerea acesteia, insa nu si arestarea preventiva.
Astfel, procurorii vor putea sa ii aduca la cunostinta acuzatiile, o vor putea retine pentru 24 de ore, insa nu vor putea cere si arestarea acesteia, putand lua masura controlului judiciar.
Elena Udrea a declarat, dupa votul din Parlament in care s-a aprobat retinerea, dar nu si arestarea sa, ca este strigator la cer, ca ceea ce s-a intamplat “este circ, si nu justitie”, adaugand: “Au dat-o ca la rabini: una pentru procurori, una pentru Udrea”.
DNA a cerut in 20 octombrie aviz de la Camera Deputatilor pentru inceperea urmaririi penale, retinerii si arestarii preventive a deputatului Elena Udrea, in noul dosar.
Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea ar fi primit mita de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari si o creanta de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare – cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA.
“In vara anului 2010, in calitate de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si membru al Guvernului si de persoana cu functie de conducere in cadrul unui partid politic, avand influenta asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei si ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare-cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA”, a precizat DNA.
Anchetatorii sustin ca, pentru a-si exercita influenta asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei si a celor din SC Hidroelectrica SA, la inceputul anului 2012, Elena Udrea a primit de la acelasi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari si o creanta de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o detinea ca urmare a unui imprumut garantat cu pachetul de 90% din actiunile la o societate comerciala cu activitate in mass-media.
“In anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creantei de 900.000 de euro, primita cu titlu gratuit de la omul de afaceri, ii solicitase unei persoane sa incheie un contract de novatie cu schimbare de creditor pe o firma a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde ca este beneficiarul real al pachetului de actiuni la societatea cu activitate in mass media, i-a solicitat unei alte persoane sa incheie actele aferente tranzactiei in numele sau si sa efectueze platile aferente prin creditarea societatii, disimuland astfel provenienta sumei de circa 700.000 de euro, aferenta platilor efectuate pentru societatea mass media si ascunzand astfel ca este adevaratul proprietar al creantei ce a facut obiectul novatiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanta”, a mai aratat DNA.
Elena Udrea sustine ca omul de afaceri caruia i s-au cerut cinci milioane de dolari pentru un contract cu Hidroelectrica este Bogdan Buzaianu, iar Ana Maria Topoliceanu este cea care a folosit acesti bani si care trebuie sa raspunda.
“Omul de afaceri este Buzaianu. Trec peste faptul ca din 2005 eu si Buzaianu suntem in conflict deschis si ca din cauza acestei lupte duse de mine cu el si cu Dinu Patriciu a aparut sintagma “baietii destepti din energie”. Buzaianu nu poate spune vreodata ca s-a intalnit cu mine. Poate o data in 2005, deci nu aveam …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *