Fiscul apolitic va fi negociat politic

Seful Fiscului, institutie cu performante deosebit de slabe, care?a?colectat?pentru buget venituri cifrate la 32% din PIB in conditiile unei medii europene ce depaseste 40%, isi cere independenta fata de Guvern si Ministerul Finantelor pe motiv ca trebuie eliminate presiunile politice.
La doi ani de la numirea sa in functie si cu cateva luni inainte de alegerile generale in urma caruia si-ar putea pierde functia, in ipoteza probabila a institutirii unui nou Guvern, actualul sef al ANAF, Gelu Stefan Diaconu vrea o reforma a Fiscului, cel putin din punct de vedere a numirii managementului acestei institutii.
“I-am propus premierului Victor Ponta o formula de reorganizare care sa consolideze autonomia decizionala a ANAF, in afara conditionalitatilor de ordin politic conjunctural ce apar la fiecare ciclu electoral. De aceea, propunerea mea a vizat constituirea unui board de specialisti cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american, pe care il vom adapta, fireste, cadrului legislativ autohton si care va coordona politicile si strategia ANAF, in locul unei singure persoane, respectiv in locul presedintelui ANAF” a spus Diaconu.
Mai multe detalii, insa nu foarte multe, au fost oferite de premierul Victor Ponta: ” vreau sa mergem pe un model (a??)de a avea un board al ANAF numit de catre Guvern, Parlament, Presedinte cu un tip de stabilitate, care sa asigure implementarea politicilor bugetare”. Daca se va aplica acest model, partile implicate, anume partide, Guvern, Presedintie vor intra in negocieri nu foarte transparente si vor fi nevoite sa faca compromisuri importante pentru a accede in boardul de conducere ANAF.
Noul model ar urma sa schimbe actuala situatie in care Fiscul ar fi o a”ruda saraca a Ministerului Finantelor Publice, aflata la discretia decizionala a functionarilor din minister”, spune seful Fiscului.
a”Schimbarea profunda a institutiei nu poate avea loc in conditiile in care ANAF depinde de prea multe ori de bunavointa si interesele unor institutii precum Agentia Nationala a Functionarilor Publici, atunci cand vine vorba de avizarile necesare in cadrul procesului de restructurare sau isi iroseste resursele ca urmare a sarcinilor primite de la Curtea de Conturi, implicata prea mult in activitatile de control, fapt constatat si certificat inclusiv de misiunea FMI din august”, adauga el.
Opinie. Dan Schwartz, consultant fiscal
Fiscul este in proces de restructurare in baza unui imprumut luat de la Banca Mondiala. Se pare ca reforma ANAF da rezultate, se misca mai bine.
Este cert ca ANAF trebuie sa fie independent de Finante, la fel ca in oricare alta tara, acum este struto-camila.
Parerile contrare dintre ANAF si contribuabili trebuie rezolvate nu la MF ci in instante.
Sunt pentru independenta totala a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *