Forta de munca, mai scumpa in trimestrul al doilea

Forta de munca, mai scumpa in trimestrul al doilea

Costurile orare ale fortei de munca au crescut in trimestrul al doilea cu 21,84% fata de perioada similara din 2007, fiind inregistrat un avans mai important pentru cheltuielile non-salariale, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

In acelasi timp, indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca a inregistrat un avans de 9,14% comparativ cu primele trei luni ale acestui an, se arata intr-un comunicat al INS.

Majorarile au fost calculate in forma ajustata, in functie de numarul de zile lucratoare din perioada analizata.

In forma neajustata, respectiv in functie de zilele calendaristice, avansul a fost de 21,82% comparativ cu perioada corespunzatoare din 2007 si de 9,26% fata de primul trimestru al acestui an.

Cele doua componente principale ale costului orar al fortei de munca sunt cheltuielile directe (salariale) si cheltuielile indirecte (non-salariale).

Comparativ cu trimestrul al doilea din 2007, cele mai mari cresteri anuale ale indicilor trimestriali ai costului orar al fortei de munca, in forma ajustata, si in functie de principalele activitati economice, au fost observate in activitatile de sanatate si asistenta sociala (46,26%), invatamant (38,23%) si energie electrica si termica, gaze si apa (32,22%).

Cresterea cea mai mica a fost inregistrata de activitatile de intermedieri financiare (6,72%), urmate, la distanta, de cele din hoteluri si restaurante (15,19%).

Avansul fata de acelasi trimestru al anului precedent in forma ajustata a fost, pentru componenta privind cheltuielile salariale cu forta de munca, de 21,71%, iar pentru indicii in forma bruta de 21,72%.

Componenta privind cheltuielile non-salariale a inregistrat cresteri de 22,26%, respectiv 22,16%.

Fata de primul trimestru din acest an, cresteri semnificative ale indicelui trimestrial al costului orar al fortei de munca, in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare, au avut loc in activitatile din industria extractiva (32,68%), energie electrica si termica, gaze si apa (25,5%), transport, depozitare si comunicatii (16,77%), intermedieri financiare (14,27%) si sanatate si asistenta sociala (13,13%).

Scaderi s-au inregistrat in activitatile din administratia publica (0,8%) si invatamant (0,76%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *