Friptura de porc la cuptor: Reteta cu vin si legume. O sa te lingi pe degete!

Friptura de porc, ingrediente:
cca. 1 kg carne de porc mai grasuta (piept cu soric, ceafa, spata cu grasime)2 linguri de ulei sau 1 lingura de untura1 paharel de vin alb sec – Riesling, Pinot Gris etcsare, piper, boia dulcechimen macinat sau seminte (optional – eu am pus!)1 capatana de usturoi (vreo 10 catei)2 cepe vechi sau 5-6 cepe verzi1 – 2 ardei albi sau rosii (kapia)1 kg de cartofi.
Friptura de porc, mod de preparare:
Am taiat carnea in felii groase de cca 5 cm. Am crestat soricul cu o lama sau cu un cutit bine ascutit. Le-am asezat in tava pentru friptura (mai adanca) si le-am condimentat bine cu sare, piper negru macinat si putina boia dulce. Am pus si chimen macinat (merge si cu seminte) pentru ca este nelipsit la fripturile noastre de porc. Le-am stropit cu putin ulei si le-am masat bine.
Am curatat ceapa, usturoiul si ardeiul kapia si le-am feliat. Ardeiul da un gust fain fripturii.
Am imprastiat legumele tocat in tava, indesandu-le mai mult sub feliile de carne (ca sa nu se arda). Am incins cuptorul la 190 C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz). Am turnat in tava cca. 200 ml apa calda si 250 ml vin alb sec. Am acoperit totul cu folie de aluminiu si am dat friptura la copt pentru o ora. Asa arata dupa primele 60 de minute (poza din dreapta).
Intre timp am curatat cartofii si i-am spalat. I-am taiat in jumatati sau sferturi si i-am asezat printre feliile de carne. I-am sarat lejer si am completat cu alti 200 ml apa lichidul din tava. Am acoperit din nou tava cu folie si am mai dat-o la copt pentru 45 de minute (tot la 190 C).
Dupa scurgerea acestui timp …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *