Gabriel Biris: Impozitarea bacsisului este o dovada de normalitate. Bugetul de stat nu poate sa fie finantat doar de unii

“Noi am avut o perioada in 2015, cand bacsisul si impozitarea lui au fost reglementate si toata a fost multumita, pentru ca asta iti permitea transparenta: puteai sa platesti cu cardul, exista o fiscalizare a acestor venituri. Din pacate, la vremea respectiva au fost niste exagerari, cu acel registru cu numerar. Era nedemn sa pui oamenii sa-ti intoarca buzunarele sa spuna cu cati bani au intrat in restaurant, sa faci un inventar… Acea exagerare a dus la distrugerea unui lucru bun. Reglementarea impozitarii bacsisului ca venituri din alte surse, cu impozit colectat de catre angajator este o dovada de normalitate si pana la urma statul ar trebui sa incurajeze platile cu cardul, nu sa le descurajeze. Noi vorbim de un venit obtinut nu de la angajator, ci de la un tert care este multumit mai mult sau mai putin de serviciul chelnerului si al restaurantului. Banii nu vin de la angajator, ci pot sa treaca cel mult prin angajator si sa ajunga la angajat, cu retinerea cotei de impozit, cea care este”, a explicat Biris.
Citeste si?Ministerul Finantelor: Nu exista un proiect cu privire la impozitarea bacsisului, in acest moment
Fostul secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, in perioada decembrie 2015 – septembrie 2016, a subliniat ca, la ora actuala, exista o reglementare a impozitarii bacsisului, dar numai in cazul cazinourilor, unde exista reguli mai speciale.
“Sa nu-si inchipuie cineva, in momentul de fata, ca atunci cand platesti nota si lasi chelnerului bacsis, bacsisul ramane la chelner. Tot bacsisul se colecteaza la restaurant si se imparte intre lucratori cu o anumita cheie, dar astazi nu se plateste impozit pentru el. Sa ne spuna ANAF-ul cati chelneri declara veniturile din alte surse, adica bacsisul. In momentul de fata, noi avem o reglementare a impozitarii bacsisului, dar doar la cazinouri, unde sunt niste reguli mai speciale. Nu inteleg de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *