Gitenstein: Romania isi revine. Increderea romanilor in DNA, premisa democratiei adevarate

Prezent la Bucuresti pentru a participa la Bucharest Forum, Mark Gitenstein a povestit pentru MEDIAFAX ca a pastrat legaturi puternice cu Romania, unde revine de cate ori e posibil.
De la incheierea mandatului de ambasador, in decembrie 2012, Gitenstein a mai fost in Romania in aprilie si in iunie. Si se va intoarce in noiembrie. Chiar daca de fiecare data a revenit cu treburi, sustine ca ii lipsesc unele lucruri din Romania.
“Imi lipsesc romanii si zona rurala. Din pacate nu am mai avut ocazia sa vizitez zonele rurale. Imi pare rau ca atunci cand vin aici nu am suficient timp sa vizitez tara, Romania fiind una dintre cele mai frumoase tari in care am fost. Dar ma intorc in noiembrie”, a spus Mark Gitenstein.
Chiar daca nu mai reprezinta statul american si nu le mai da “lectii” politicienilor romani, continua sa fie interesat de soarta Romaniei.
Fostul ambasador considera ca Romania se afla inca intr-un proces de revenire dupa criza politica de anul trecut, declansata de suspendarea presedintelui Traian Basescu, dar sta mult mai bine decat la plecarea sa.
“Mediul politic s-a mai calmat, faceti progrese reale. Criza politica de anul trecut a avut consecinte, dar cred ca Romania isi revine. Perceptia asupra romanilor in strainatate se imbunatateste, dar sunt inca probleme care trebuie rezolvate”, spune Gitenstein.
In opinia sa, sunt vizibile progrese si in ceea ce priveste statul de drept, respectarea conditiilor FMI si a cerintelor Uniunii Europene cuprinse in raportul MCV.
La fel ca in vremea mandatului de la Bucuresti, investitorii americani aflati in cautarea unor oportunitati de afaceri i se plang de lipsa de transparenta si de predictibilitate din Romania.
“Sunt in continuare ingrijorati de chestiuni precum transparenta, predictibilitatea, statul de drept sau sistemul juridic”, sustine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *