Guvernul face hei-rup cu cresterea salariilor. Pomenile incep din decembrie 2015
Rovana Plumb
Guvernul Ponta se grabeste cu pomenile electorale din 2015: Salariile bugetarilor ar putea creste inca din decembrie acest an, nu din 2016.
Legea salarizarii bugetarilor ar putea fi aplicata de la 1 decembrie 2015, nu din 2016, majorarile salariale fiind interzise in an electoral.
Cateva sporuri eliminate de Guvernul Boc ar putea fi reintroduse, iar primariile si consiliile judetene vor putea creste salariile cu 12% anul acesta, chiar daca nu se incadreaza in buget. Cu aceste promisiuni ferme, facute de ministrul Muncii, au iesit de la negocierile de vineri sindicalistii din administratie.
“Am primit promisiuni ferme de la ministrul Muncii, Rovana Plumb, ca Legea salarizarii va intra in vigoare mai devreme, de la 1 decembrie, pentru ca legea responsabilitatii fiscale interzice majorari in an electoral, si ca va fi anulat, pentru 2015, plafonul impus de Finante care permitea cresterea cu 12% a salariilor in administratia puplica locala doar acolo unde se puteau incadra in buget”, a declarat, pentru Profit.ro, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, dupa negocierile purtate cu reprezentantii Ministerului Muncii.
Liderul se sindicat mai spune ca s-a discutat si reintroducerea unor sporuri pentru anumite categorii de angajati in administratie, inclusiv sporul de control, cuvenit angajatilor cu atributii de control de la inspectia muncii. Profesorii, in schimb, sunt rugati sa mai astepte de dragul celorlalti bugetari.
In sistemul bugetar lucreaza circa 1,2 milioane de persoane, aduca mai mult de un sfert din numarul total de angajati din economie.
Salariul mediu din sectorul bugetar este in momentul de fata mult mai mare decat salariul mediu din sectorul privat, respectiv 2.793 lei, fata de 2.422 lei.
Potrivit Comisiei Nationale de Prognoza, anul viitor diferenta va fi si mai mare, de 100 de euro in plus in buzunarul functionarilor: bugetarii vor castiga peste 3.000 lei lunar, in timp ce angajatii din privat nu vor trece de 2.578 lei.
Un singur an din ultimii 10 a cunoscut “minunea” ca salariul mediu din sectorul privat sa fie mai mare decat cel din sectorul bugetar. Doar in 2011, dupa taierile salariale semnificative prin care au trecut functionarii si restul bugetarilor in varful crizei economice, angajatii din mediul privat au reusit sa egaleze nivelul banilor incasati la stat.
Instalata in 2012, guvernarea Ponta a revenit cu salariile bugetarilor la strategia de dinainte de criza economica cand guvernul Tariceanu aruncase cu bani in stanga si in dreapta intr-un aparat de stat supra-dimensionat.
In timp ce salariile din sectorul public au avansat in ultimii trei ani cu procente de 7,5-12% anual, salariile din privat un crescut cu 2-3 procente …