ROMATSA, victima colaterala a razboiului fratilor Micula cu statul

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Administratia Serviciilor de Trafic Aerian-ROMATSA nu poate incasa banii de la Eurocontrol pentru serviciile de navigatie aeriana fiindca fratii Viorel si Ioan Micula au obtinut in Belgia o decizie de poprire pentru fonduri de pana la?85 milioane de euro, in urma unui litigiu cu statul roman. Insa ROMATSA este o regie autonoma, care se autofinanteaza.
Romania este prinsa la mijloc intre decizia Curtii de Arbitraj de la Washington si cea a Comisiei Europene (CE), cea din urma solicitand recuperarea ajutorului de stat acordat celor doi oameni de afaceri „suedezia”: Ioan si Viorel Micula (not.red. – fratii Micula au beneficiat de o serie de facilitati fiscale, in baza unui tratat bilateral romano-suedez, incheiat cu multi ani inainte ca Romania sa devina stat membru al UE, acestia venind in tara noastra ca investitori straini, din Suedia).
Dupa decizia Curtii de la Washing?ton, la sfarsitul anului trecut, fratii Micula au blocat conturile Ministerului Finantelor si au pus sechestru pe 20% din actiunile detinute de stat la OMV Petrom. Acum acestia s-au indreptat catre ROMATSA, insa, conform unui comunicat al Ministerului Finantelor, Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian nu a avut si nici nu are vreo calitate in litigiul dintre Micula si statul roman. ROMATSA este o regie autonoma, cu autofinantare, taxele rezultate din biletele pasagerilor pentru transportul aerian fiind colectate de catre Eurocontrol, organizatia europeana pentru siguranta navigatiei aeriene.
„Conturile ROMATSA nu sunt blocate. Dupa estimarile noastre, reprezinta banii cuveniti ROMATSA de la Eurocontrol pentru o perioada de aproximativ jumatate de an. Neincasarea acestor bani va complica existenta institutiei si furnizarea serviciilor de navigatie aeriana pe un termen destul de important. Incepand cu data de 9 septembrie, de cand a aparut acest ordin de executare silita a Eurocontrol, ROMATSA nu a primit niciun ban”, a declarat, pentru Mediafax, directorul general interimar al ROMATSA, Fanica Carnu. De aceea, ROMATSA a decis sa se adreseze justitiei din Belgia. Pana la inchiderea editiei nu am primit nici un raspuns din partea companiei European Drinks, controlata de cei doi frati.
Gert-Jan Koopman, director general …

spot_imgspot_img