Horia Georgescu ramane in arest preventiv

de Departamentul Social – Mediafax Publicat la: 27.03.2015 23:57 Ultima actualizare: 27.03.2015 23:58

Fostul sef al ANI Horia Georgescu ramane in arest preventiv, dispus in cazul sau in 18 martie, in dosarul in care este acuzat ca a aprobat despagubiri pentru imobile supraevaluate la ANRP, dupa ce instanta suprema i-a respins contestatia.

De asemnea, instanta a respins si contestatiile formulate de Mihnea-Remus Iuoras, Ingrid Popa-Mocanu si Constantin-Catalin Canangiu, fosti colegi ai lui Georgescu in comisia de la ANRP, si de Gheorghe Visoiu si Alexandru-Florin Hanu, experti evaluatori, arestati de asemenea in 18 martie.
In ceea ce ii priveste pe expertii evaluatori Neculai Nistor si Dorin-Cornel Drula, arestati la domiciliu, instanta a respins atat contestatiile lor, cat si pe cea a procurorilor DNA fata de masura preventiva.

Decizia luata vineri seara de instanta suprema este definitiva.
Toti cei sapte fosti membri ai comisiei din ANRP, precum si expertii evaluatori sunt acuzati de abuz in serviciu.
In acelasi dosar, procurorii au dispus cercetarea sub control judiciar a presedintelui din perioada in care s-au acordat respectivele despagubiri, Ingrid Zaarour, ea demonstrandu-le anchetatorilor ca sufera de o boala incurabila.
Procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si fata de deputatul PNL Theodor-Catalin Nicolescu si fata de fostul vicepresedinte al comisiei din ANRP, Remus Virgil-Baciu.
Theodor Nicolescu a fost arestat vineri, de instanta suprema, dupa ce solicitarea DNA pentru retinerea si arestarea sa a fost avizata favorabil de Camera Deputatilor.
In acelasi caz, procurorii DNA au cerut, marti, aviz pentru arestarea deputatului Marko Attila Gabor, el fiind suspectat de abuz in serviciu. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, vineri, sa trimita la Comisia juridica aceasta cerere, comisia avand termen pana luni seara pentru a intocmi raportul, iar plenul se va pronunta, probabil, miercuri.
Camera Deputatilor a mai votat in 2 decembrie 2014 o alta cerere a ministrului Justitiei privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului UDMR, in dosarul retrocedarilor “Bica 2”.
Dupa ce a fost retinut, Horia Georgescu si-a dat demisia din functia de presedinte al Agentiei Nationale de Integritate (ANI).
Potrivit ordonantei de retinere emise pe numele lui Georgescu, in luna ianuarie, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat DNA cu privire la faptul ca, in perioada 2008 – 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare.
In perioada respectiva, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din care facea parte si Horia Georgescu, a aprobat rapoartele de evaluare, intocmite de expertii evaluatori, corespunzatoare unui numar de trei dosare, imobilele pentru care se solicitau despagubiri fiind supraevaluate. Procurorii precizeaza ca valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 de euro (467.448.907 lei ).
“Din analiza rapoartelor de evaluare in cazul celor 3 dosare a rezultat ca evaluatorii desemnati nu au purtat o corespondenta cu bancile, notarii publici, birourile de carte funciara, agentiile imobiliare etc. privind tranzactiile deja efectuate/certe cu proprietati imobiliare similare”, au scris procurorii in ordonanta de retinere.
Procurorii au precizat ca, in doua cazuri, evaluatorii desemnati au utilizat, in cadrul metodei comparatiei directe, “comparabile” constand in anunturi de vanzare publicate online sau in ziare, “fara a purta corespondenta cu detinatorii de informatii privind tranzactiile certe cu proprietati imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natura a determina pretul real al pietei imobiliare”.
“Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a emis in cazul celor 3 dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si nici prevederile art. 10 alin. 6 si 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *