Klaus Iohannis, la deschiderea Olimpiadei Internationale de Matematica de la Cluj: Matematica sta la baza tuturor stiintelor

UPDATE Presedintele Klaus Iohannis a sustinut duminica, la Cluj-Napoca, la ceremonia oficiala de deschidere a Olimpiadei Internationale de Matematica, ca evenimentul este “o intrecere in inteligenta si creativitate”, iar matematica sta la baza tuturor stiintelor, afirmand ca participantii au un dar cultivat prin munca.
“Gazduirea la Cluj-Napoca a Olimpiadei Internationale de Matematica este cu atat mai importanta cu cat Romania a organizat, in 1959, prima editie a competitiei. Atunci au participat doar sapte tari. Astazi, cu peste 100 de state participante, acest eveniment este o intrecere in inteligenta si creativitate, devenind un for care permite tinerilor talentati din intreaga lume sa demonstreze de ce este capabila mintea umana atunci cand este pusa la incercare”, a sustinut Klaus Iohannis in alocutiunea sa de la Cluj-Napoca, la ceremonia oficiala de deschidere a Olimpiadei Internationale de Matematica, potrivit News.ro.
Presedintele a sustinut ca matematica sta la baza tuturor stiintelor, afirmand ca participantii la olimpiada au un dar cultivat prin munca.
a”Matematica sta la baza tuturor stiintelor, a inovatiei si a dezvoltarii gandirii analitice. Voi aveti un dar pe care l-ati cultivat prin multa munca si, drept urmare, veti face parte din elitele intelectuale ale tarilor voastre si ale lumii in general. Sunt convins ca pasiunea pentru matematica a fost evidenta pentru multi dintre voi de cand erati copii”, a mai spus presedintele.
El a mai afirmat ca materiile din categoria Stiinta, Tehnologie, Inginerie si Matematica sunt esentiale in constructia curriculara inca din timpul educatiei timpurii.
Presedinele a mai afirmat ca nu toti elevii au oportunitatea de a avea acces la o educatie de calitate, dar este important a”sa lucram activ pentru a imbunatati calitatea predarii matematicii pentru cat mai multi copii din intreaga lume”.
De asemenea, seful statului crede ca sistemele de educatie mai eficiente contribuie la pacea si dezoltarea tarilor din lume.
a”Oferindu-le sansa de a invata, putem transforma vieti, economii si societati. Cu cat avem sisteme de educatie mai eficiente si mai adecvate noilor generatii si societatilor in care ne dorim sa traim, cu atat mai mult contribuim la pacea si la dezvoltarea tuturor tarilor de pe mapamond”, a mai adaugat el.
Presedintele Klaus Iohannis a explicat ca este o onoare pentru Romania ca, in anul Centenarului, sa demonstreze lumii deschiderea catre cunoastere.
a”Pentru Romania este o onoare ca la aniversarea Centenarului Marii Uniri sa aiba oportunitatea de a demonstra intregii lumi atasamentul si deschiderea catre cunoastere, stiinta si cooperare internationala. Cel mai bun mod de a celebra marile reusite ale trecutului este construirea unui viitor solid pentru tinerele generatii. Nu exista o cale mai potrivita de a face acest lucru decat investitia in educatie, cooperare transfrontaliera si dezvoltare durabila”, a continuat Klasu Iohannis.
In final, acesta a spus ca spera ca Romania sa devina o destinatie atractiva pentru cercetarea in domeniul matematicii si al stiintelor care o folosesc. a”Si, de ce nu, sa va vedem, pe o parte dintre voi, studenti in Romania sau implicati in proiecte de cercetare in cooperare cu parteneri din Romania. Sper ca fiecare dintre voi isi va folosi intregul potential pentru a contribui la consolidarea unui viitor mai bun si mai drept pentru generatia voastra si cele urmatoare”, a conchis presedintele.
__________________
Olimpiada Internationala de Matematica, care se desfasoara in perioada 3 – 14 iulie, reprezinta cea mai veche …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *