Liderul gruparii care il detine pe cetateanul roman rapit in Burkina Faso a jurat credinta organizatiei Statul Islamic

Liderul Al-Mourabitoune, Adnan Abou Walid Sahraoui, jurase credinta Statului Islamic in mai 2015 – declaratie calificata imediat ca “nula si neavenita” de Belmokhtar, care isi reafirma fidelitatea fata de Al Qaida-, insa de-abia duminica gruparea condusa de Abou Baqr al-Baghdadi a luat in mod oficial nota de ea.
Faptul ca aceasta inregistrare video – despre care au relatat marti SITE, centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste, si agentia mauritaniana Al-Akhbar – provine de la Al Qaida in Maghrebul Islamic (Aqmi), grupare careia Belmokhtar i s-a alaturat in noiembrie 2015, dovedeste ca ostaticul, identificat in inregistrare ca Iulian Ghergut, “se afla intr-adevar in mainile gruparii lui Mokhtar Belmokhtar”, a declarat pentru AFP directorul agentiei Al-Akhbar, El-Heiba Ould Cheikh Sidaty. Aceasta este cunoscuta pentru primirea si difuzarea in mod regulat de comunicate ale gruparilor jihadiste din Sahel.
Difuzarea inregistrarii ar putea fi motivata de dorinta de a oferi “o dovada”, prima dupa mai bine de un an, ca ostaticul este inca in viata, in vederea unor eventuale negocieri intre Aqmi si statul roman, sustine Ould Cheikh Sidaty.
La Bucuresti, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat marti ca, in prezent, se fac verificari cu privire la autenticitatea inregistrarii in care apare cetateanul roman rapit in Burkina Faso.
Celula de criza de la Bucuresti a mai precizat ca lansarea unui astfel de mesaj in spatiul public se inscrie in tiparul obisnuit al situatiilor de acest gen si ca se lucreaza in regim de permanenta pentru gestionarea situatiei.
Potrivit AFP, nordul statului Mali …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *