Madridul anunta ca va prelua controlul asupra Cataloniei daca primeste un raspuns ambiguu

“Raspunsul liderului catalan trebuie sa fie fara ambiguitate. Sa spuna da ori nu”, a afirmat Juan Ignacio Zoido intr-un interviu acordat postului de radio Cope, potrivit Mediafax.ro.
“Daca va da un raspuns ambiguu, inseamna ca nu vrea dialog, astfel ca Guvernul Spaniei va trebuie sa treaca la actiuni”, a atras atentia ministrul spaniol de Interne.
Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a acordat miercuri seara Guvernului Cataloniei, condus de Carles Puigdemont, un termen de cinci zile pentru a clarifica daca a proclamat sau nu independenta, au declarat surse guvernamentale de la Madrid citate de cotidianul El Mundo. Carles Puigdemont trebuie sa raspunda pana luni, 16 octombrie, daca a proclamat ori nu independenta Cataloniei. In cazul in care premierul Cataloniei va raspunde afirmativ, Madridul ii va acorda un termen suplimentar, pana pe 19 octombrie, pentru a reveni asupra proclamarii independentei.
Daca Guvernul de la Barcelona isi va mentine pozitia, Madridul va putea activa Articolul 155 al Constitutiei Spaniei, care prevede posibilitatea suspendarii autonomiei Cataloniei.
Carles Puigdemont, premierul Cataloniei, a afirmat, marti seara, ca regiunea si-a “castigat dreptul la independenta”, dar a pledat pentru lansarea de negocieri constitutionale in urmatoarele saptamani. Dupa referendum,?”Catalonia si-a castigat dreptul de a fi un stat independent, de a fi ascultata si respectata. Nu suntem infractori, nu suntem nebuni, nu comitem un abuz, vrem doar respectarea dreptului la vot. Rezultatul referendumului a fost o majoritate absoluta in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *