Magiunul de Topoloveni, primul brand traditional cu „drepturi de autor”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ministerul Agricuturii a indentificat si atestat 2.070 de produse traditionale autohtone, insa magiunul de Topoloveni este primul si singurul inscris pana acum in procesul de obtinere a protectiei europene de brand autentic romanesc. Denumita „Indicatie Geografica Protejata” (IGP), certificarea europeana este ca „drepturi de autor”, adica nimeni nu va putea face acest magiun in afara de producatorul atestat, numai in localitatea Topoliveni din Arges, iar orice tentativa de a copia originalul va fi judecata ca un plagiat. Bibiana Stanciulov este detinatoarea licentei magiunului, pe care il fabrica din anul 2002, dupa ce a cumparat fabrica de la Topoloveni. „Un an a durat pana am renovat si utilat totul pentru ca era un vraf de fier vechi in 2001. Am luat fabrica la licitatie si sincer nici nu stiam cum arata, ce cumpar, a fost mai mult o ambitie de-a mea. Reteta magiunului s-a pastrat in fabrica din anul 1914 si s-a transmis din generatie in generatie”, povesteste Bibiana Stanciulov.

Sase ani, magiunul s-a vandut numai la export

Pana in anul 2008, toata productia, peste 150 de tone anual, mergea la butoi in Germania si Austria. Strainii adaugau zahar si ambalau in borcane si exportau inclusiv in Romania ca produs de-al lor, cu un pret pe masura. „Este jenant, insa strainii plateau sub un euro pe kilogram, iar dupa import, un borcan era de cateva ori mai scump. Am mers in pierdere o perioada, abia anul trecut am incercat sa vindem in tara. Jumatate din productie a mers la export si jumatate a fost ambalata si etichetata pentru piata autohtona. Aici ne-am confruntat cu neincrederea romanilor si a comerciantilor. Magiunul se gaseste intr-un lant de benzinarii si cateva magazine naturiste. Le-am facut oferta si retailerilor, insa sunt foarte suspiciosi, ca pare prea bun ca sa fie adevarat. Asa e cand nu avem incredere in produsele noastre”, spune producatoarea. Acum vinde un borcan de magiun cu circa 7 RON, insa o data preluat de magazine pretul creste cat vrea vanzatorul.

Ingrediente: prune romanesti si atat

Bibiana Stanciulov a depus dosarul la Ministerul Agriculturii in decembrie anul trecut. In februarie, dupa doua luni, va fi trimis la Bruxelles, iar daca nu va fi contestat de nici un alt producator din comunitate, peste circa 4 luni va primi protectia europeana. „Contestarea se face numai daca ai probe, altfel pot cere daune. Totul este foarte bine reglementat, iar produsul este suta la suta natural, are numai prune proaspete romanesti si atat. Nici un gram de zahar, conservant, colorant sau orice altceva. Abia dupa ce voi avea IGP cred ca romanii vor avea incredere sa cumpere. Cine mai vrea la export va trebui sa cumpere la pretul real, pentru ca nu facem munca de negrisor. Nu suntem cu nimic mai prejos decat alte tari si nu putem lasa ca altii sa isi bata joc de produsele noastre”, sustine Bibiana Stanciulov.

Fabrica de la Topoloveni are 25 de angajati dintre care un singur barbat. Magiunul se face in perioada 15 august- cel tarziu 15 octombrie, iar toate prunele sunt atent selectionate, pentru ca altfel risca sa strice reteta. Cecilia Gageanu este singura care supravegheaza productia, pentru ca a mostenit secretul din fabrica si stie reteta.

Interzis pe piata la salam de Sibiu „made in Ungaria”

Ceilalti producatori inscrisi la Ministerul Agriculturii se afla in diferite etape ale procesului de certificare. Depunerea dosarului nu costa nimic, insa toate hartiile din interior „valoreaza” cateva mii de euro pentru ca ele sunt eliberate de diferite directii romanesti de inspectie care merg la fabrica pe banii producatorului. Este verificat procesul de productie, ingredientele, cantitatea, consistenta, amestecul, conditiile de ambalare, pastrare, depozitare. „Cred ca puteam fi mai departe cu aceste proceduri, daca ne apucam macar din anul 2006. Nu ne-am orientat de atunci, plus ca avem raportare la UE pentru produse de origine controlata. De acum incercam sa-i incurajam pe producatori sa obtina omologarea europeana ca sa nu mai avem situatii controversate cu anumite alimente sau sa fabrice altcineva folosind acea denumire. Au fost cateva situatii cand am gasit pe piata horinca, palinca sau salam de Sibiu facute in Ungaria”, ne-a declarat Vasile Bacila, consilierul ministrului Ilie Sarbu.

spot_imgspot_img