Manuscrisele de la Marea Moarta vor fi publicate online

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Manuscrisele de la Marea Moarta, continand cel mai vechi exemplar cunoscut al Vechiului Testament, vor fi fotografiate si postate pe internet pentru a putea fi consultate de oameni din intreaga lume, a anuntat, miercuri, Autoritatea israeliana a antichitatilor din Ierusalim.

Tehnicile cele mai moderne de fotografiere dezvoltate de specialisti ai NASA vor fi utilizate pentru a arhiva si scoate de sub anonimat ansamblul miilor de fragmente de manuscrise, care pana in prezent nu au putut fi studiate de marele public din cauza ca sunt prea fragile.

Procedeele utilizate vor permite, printre altele, si analizarea starii de conservare a acestor documente, care dateaza din secolele III-I i.Hr. si care contin extrase din toate cartile Vechiului Testament, dar si texte apocrife. Printre acestea se numara un exemplar integral din Cartea lui Isaia.

Inca nu se stie cat va dura procedura de arhivare ultramoderna.

Manuscrisele de la Marea Moarta, considerate unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea, au fost gasite, din intamplare, de un pastor in 1947, intr-o grota de langa Marea Moarta.

Potrivit comunicatului, aceste documente „au o mare importanta istorica, religioasa si culturala in masura in care constituie cel mai vechi exemplar cunoscut din Vechiul Testament. Vorbesc despre o epoca foarte tulbure din istoria poporului evreu, la sfarsitul perioadei celui de-Al Doilea Templu, dar si despre inceputurile crestinismului”.

Anumite din aceste documente au fost prezentate in strainatate, printre altele, la Berlin (2005), insa nu pot fi expuse la lumina prea mult timp.

spot_imgspot_img