Marea Loja Nationala din Romania a primit cea mai importanta recunoastere: cea engleza

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

United Grand Lodge of England (Marea Loja Mama a Lumii) a decis, ieri, in cadrul Conventului Trimestrial, acordarea Recunoasterii catre Marea Loja Nationala din Romania (MLNR) in conformitate cu recomandarea Board of General Purposes, formulata la 12 februarie. United Grand Lodge of England a fost creata in anul 1717 la Londra si, incepand cu anul 1967, este condusa de Marele Maestru, Alteta Sa Regala Ducele de Kent, secondat ca Pro Mare Maestru de catre Prea Onorabilul Marchiz de Northampton. Recunoasterea acordata de United Grand Lodge of England, cea mai semnificativa din punct de vedere al regularitatii masonice si al importantei istorice – se adauga celorlalte peste 120 de recunoasteri internationale pe care MLNR le avea deja (SUA, Canada, Australia, Israel, Franta, Germania, Olanda, Elvetia, Luxemburg, Austria, Italia, Spania etc). In cei 128 de ani de existenta, MLNR a mai detinut recunoasterea UGLE doar intre anii 1930 si 1934.

Marea Loja Nationala din Romania a luat fiinta ca Obedienta Regulara si deplin suverana pe teritoriul Romaniei in anul 1880. Activitatea ei a fost reluata in anul 1993, fiind interzisa in timpul dictaturii comuniste. MLNR a fost condusa, ca Mari Maestri, de Nicu Filip, Adrian Dohotaru, Sever Frentiu, Gheorghe Comanescu si, incepand cu 2003, de Eugen Ovidiu Chirovici. Francmasoneria romana a cunoscut o mare dezvoltare in timpul domniei Regelui Carol I. In consecinta, Lumina Francmasoneriei Regulare a fost aprinsa in Romania in 8/20 septembrie 1880, cand MLNR a fost constituita ca Mare Loja regulara si suverana.

Lojile Regulare
Dupa anul 1989, Francmasoneria si-a reaprins Luminile in tarile din fostul bloc comunist. Cu stiinta Marii Loji Unite a Angliei, „Grande Oriente d?Italia”, Obedienta recunoscuta la acea data de catre Marea Loja Mama a Lumii a decis sa reactiveze Francmasoneria Regulara din Romania si aceasta Mare Loja Regulara a fondat pe teritoriul romanesc, la Bucuresti, trei Loji Regulare, aflate la inceput sub jurisdictie italiana. Astfel:

– Loja „Concordia” nr. 1 a fost constituita la 30.04.1991, prin initierea primilor profani la Bucuresti de catre Prea Respectabilul Frate Giuliano di Bernardo, Mare Maestru al G.O.I. la acea data, asistat de cativa Mari Ofiteri ai G.O.I.

– Loja „Delta Dunarii” nr. 2 a primit, de asemenea, Lumina de la „Grande Oriente d?Italia” la data de 29.04.1992 si a fost formata din zece Maestri Masoni proveniti din Loja „Concordia” Nr. 1.

– Loja „Nicolae Balcescu” nr. 3 a fost fondata de 12 veterani Maestri Masoni, supravietuitori ai Lojilor romanesti ce au lucrat in perioada 1944 – 1948, acestia fiind regularizati de Marele Maestru al G.O.I., Giuliano di Bernardo.

spot_imgspot_img