Mizele consultarilor de la Cotroceni

Presedintele Klaus Iohannis urmeaza sa aiba, in peri?oa?da urmatoare, consultari cu partidele politice pe tema stadiului legilor electorale, dar si pe tema respingerii unor solicitari ale justitiei pentru incuviintarea arestarii preventive sau urmaririi penale a unor parlamentari.
Lipsit de majoritate parlamentara, seful statului are nevoie de negocieri cu formatiunile din Legislativ pentru a obtine sprijinul acestora pentru reexaminarea legii finantarii partidelor, adoptarea legii votului prin corespondenta sau simplificarea ridicarii imunitatii.
Potrivit anuntului presedintelui Iohannis, intalnirea va avea ca scop evaluarea stadiului actiunilor stabilite la inceputul sesiunii parlamentare. La vremea respectiva, seful statului si partidele politice au convenit un calendar, care presupunea ca pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare sa existe un nou pachet de legi electorale privind alegerile locale si parlamentare, votul romanilor din diaspora, finantarea partidelor. De asemenea, liderii partidelor politice au promis simplificarea procedurilor de ridicarea a imunitatii parlamentare.
Dintre legile discutate la Cotroceni, la inceputul sesiunii parlamentare, una singura a fost deja votata de Legislativ – cea privind finantarea partidelor. Proiectul a generat numeroase controverse prin prevederea privind finantarea partidelor exclusiv de la buget, dar si prin posibilitatea formatiunilor politice de a imprumuta bani. Recent, presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a acestui act normativ apreciind ca legea are probleme legate de respectarea procedurii parlamentare. In plus, seful statului a cerut “transparenta in gestionarea banilor primiti de partide”.
Restantele Legislativului
O alta lege finalizata de Comisia de Cod electoral, cea a alegerilor locale, se afla inregistrata la Senat, prima Camera sesizata, si urmeaza sa primeasca raport si avize din partea comisiilor de specialitate. Si aceasta lege a generat controverse, mentinand alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin si eliminand votul uninominal pentru presedintii consiliilor judetene, care urmeaza sa fie alesi de catre consilierii judeteni.
In schimb, Comisia de Cod electoral, dominata de PSD, nici macar nu a inceput dezbaterile pe tema legii votului prin corespondenta, pentru romanii din diaspora. Pe 19 martie, copresedintele PNL Alina Gorghiu anunta ca formatiunea a definitivat proiectul de lege privind votul prin corespondenta, care va fi transmis tuturor grupurilor parlamentare. Ulterior, proiectul a fost depus, pe 26 martie, la Parlament. Liberalul Mihai Voicu declara ca niciun grup parlamentar nu a dorit sa semneze propunerea. Si liderul PMP, Eugen Tomac, a depus in martie, la Parlament, un proiect de lege privind votul legii prin corespondenta si un proiect de lege privind votul electronic, proiecte care, de asemenea, nu au sustinerea celorlalte formatiuni. De altfel, un prim proiect pe tema votului prin corespondenta al lui Eugen Tomac a fost respins de Parlament, in decembrie 2014.
Un alt subiect al consultarilor de la Palatul Cotroceni va viza respingerea de catre Legislativ a unor cereri venite din partea justitiei in cazul unor parlamentari. Senatul nu a incuviintat, in 25 martie, cererea DNA privind retinerea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *