Negocieri dure la summit. Sarkozy pluseaza la Bucuresti cu armata UE

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Presedintele francez Nicolas Sarkozy se pregateste sa lanseze o operatiune de „apropiere de NATO”, care va incepe la cel de-al 59-lea summit al Aliantei Nord-Altantice, desfasurat la Bucuresti, comenteaza AFP. Franta doreste sa reintre in structurile militare nord-atlantice punand capat perioadei instaurate in 1966 de presedintele Charles de Gaulle. Totusi, Sarkozy nu va pune la bataie arsenalul nuclear al Frantei, deciziile in acest sens urmand sa fie exclusiv de competenta nationala. In schimb, Franta, care preia presedintia UE in iunie, vrea sprijin american si britanic pentru crearea capacitatilor de aparare a Uniunii. Comandantii militari britanici privesc insa cu suspiciune miscarea, considerand ca liderul francez incearca sa aduca apararea europeana sub controlul UE, comenteaza The Telegraph. Acestia cred ca stabilirea unei politici separate de aparare a UE in cadrul NATO va conduce la dublarea eforturilor. De asemenea, un raport al unui think-thank din Washington – The Heritage Foundation, care va fi publicat astazi, considera ca o astfel de mutare „va rupe NATO in doua”. „Recompensa ceruta de Paris pentru intoarcereain comandamentul militar al NATO este un pret prea mare pentru SUA si Marea Britanie”, afirma documentul. Totusi, Statele Unite par a fi convinse de abordarea lui Sarkozy. Presedintele francez este asteptat miercuri la Londra, intr-o incercare de a forta „relatiile fratesti” dintre cele doua state, care include un plan franco-britanic de realizare a unei noi generatii de centrale nucleare.

SUA vor militari inca 5 ani in Afganistan
In schimbul sprijinului pentru „Europa apararii”, Franta ofera SUA o suplimentare a efectivelor din Afganistan cu cel putin 1.000 de militari. Anuntul va fi facut la summit pentru a-i impulsiona si pe ceilalti membri NATO. Franta are deja 1.900 de militari in zona.
La Bucuresti se va lansa o noua strategie privind Afganistanul. „Declaratia de viziune” care va fi semnata de sefi de stat si de guvern la summit se negociaza intens. Pe holurile sediului NATO de la Bruxelles au loc discutii aprinse daca declaratia trebuie sa contina un angajament explicit pentru urmatorii cinci ani, asa cum doresc Statele Unite, sau unul in termeni mai generali. La randul sau, NATO urmeaza sa anunte ca urmatorul summit – cel care va marca implinirea a 60 de ani de la infiintarea organizatiei – va avea loc la Strasbourg si Kehl, in Franta si Germania, devenind prima astfel de reuniune desfasurata, in ultimii peste 50 de ani, pe teritoriul francez.

Bush vede in viitor din Constanta
Ministrul de externe, Adrian Cioroianu, a declarat ca prezenta presedintelui Bush la Constanta este un mesaj simbolic. „Au fost doua propuneri: Timisoara sau Constanta. Numai ca Timisoara …Imaginati-vi-l pe presedintele Bush vorbind din balconul Operei. Era la fel de simbolic, Timisoara e orasul unde ne-am despartit de comunism. Constanta ofera o simbolistica spre viitor”, a spus ministrul intr-o emisiune televizata. Intrebat in legatura cu prezenta presedintelui Putin la summit, Cioroianu a spus ca nu se poate pronunta pana in clipa in care acesta nu se va fi urcat in avion, la Moscova.
Pe de alta parte, incepand de astazi, in Portul Constanta, se va afla timp de cinci zile o fregata italiana, avandu-l la bord pe comandantul Comandamentului Naval NATO de la Napoli. Miercuri va fi organizata Ziua Distinsilor Vizitatori, la care au fost invitati presedintele Traian Basescu si ministrul apararii, Teodor Melescanu. Acestia vor face un tur al navei.

spot_imgspot_img