O parte din banii dati pe RCA ar putea sa ajunga in sistemul medical

Potrivit lui Nicolaescu, o mare parte din contributiile din asigurarea de raspundere civila obligatorie (RCA) ar trebui transferate la sectorul medical de urgenta si ca pana la sfarsitul anului ar putea fi reglementat acest transfer.
“Credem ca o mare parte din contributiile din RCA ar trebui transferate la sectorul medical de urgente. Cele mai multe accidente rutiere se finalizeaza cu traume care au nevoie de ingrijiri medicale de urgenta. Probabil, pana la sfarsitul anului, vom realiza formele tehnice ale unui astfel de transfer”, a declarat Nicolaescu in cadrul unei conferinte organizate de ZF.
Cu aceeasi ocazie, ministrul Sanatatii a facut referire la noul proiect de lege privind statutul spitalelor, precizand ca o unitate sanitara poate fi regie autonoma, societate comerciala sau ONG, transmite Mediafax.
El a punctat insa ca schimbarea statutului spitalelor publice nu va implica schimbari in relatia acestora cu pacientii.
“Daca schimbam statutul spitalului, si devine o entitate responsabila, spitalul poate fi regie autonoma, societate comerciala sau ONG. Spitalul, sub oricare dintre cele trei forme, ramane proprietate publica a statului sau a consiliului local, in functie de locul unde se afla. Numai ca el are anumite avantaje. Spitalele nu sunt platitoare de TVA in prezent, taxa se gaseste in costuri, ea nu se deduce”, a declarat Nicolaescu.
Ministrul a adaugat ca, daca spitalele publice s-ar transforma in entitati platitoare de TVA, valoarea taxei s-ar scoate din costuri si din cand in cand s-ar putea rambursa de la bugetul de stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *