Ponta vrea acord preventiv cu FMI! O delgatie a Fondului va sosi in Romania in cursul acestei luni!

Premierul Ponta vrea sa incheie un nou acord cu Fondul Monetar International. Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International, blocat din luna iunie a anului trecut, a expirat sambata, 26 septembrie, iar o directie clara a evolutiei relatiilor dintre cele doua parti este de asteptat sa se contureze in perioada urmatoare.

La inceputul lunii septembrie, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat pentru Bloomberg, ca Romania intentioneaza sa demareze discutiile cu creditorii internationali pentru un nou acord de asistenta inca din acest an, astfel incat acesta sa intre in vigoare in 2016. In opinia sa, acordul este necesar pentru a proteja finantele Romaniei impotriva socurilor de pe piata.
“Romania se poate descurca singura si nu avem nevoie de finantare de la FMI dar ar fi o idee buna sa avem un tip de acord flexibil ca o masura de siguranta impotriva turbulentelor de pe piata. Costurile de finantare sunt foarte mici in prezent dar nu poti sti niciodata”, a declarat Eugen Teodorovici.
La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat in mai multe randuri, dupa modificarea Codului Fiscal in Parlament, ca un acord cu FMI, BM si CE are efecte pozitive, fara a implica tragere de fonduri.
“Romania nu are nevoie de niciun dolar si niciun euro imprumut de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana, dar acorduri cu institutiile internationale, intr-o perioada framantata pentru regiune si pentru Europa, eu, personal, cred ca sunt un lucru bun, insa decizia va fi luata la nivel politic”, a spus Ponta.
Pe de alta parte, reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat, recent, ca, pentru incheierea unui nou acord, Romania trebuie sa solicite institutiei financiare internationale acest lucru si apoi se va analiza tipul de acord care se poate incheia.
“Trebuie sa primim o solicitare si apoi vom discuta cu Guvernul toate optiunile posibile”, a explicat Tolosa. El a adaugat ca o misiunea tehnica a FMI va veni la Bucuresti, in octombrie, insa nu va fi o misiune de evaluare ci una tehnica cu privire la bugetul pe 2016.
Acordul, care a expirat pe 26 septembrie, cel de-al 10-lea incheiat de Romania cu FMI, avut o valoare de doua miliarde de euro insa autoritatile de la Bucuresti nu au accesat niciun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *