Ponta, catre premierul Poloniei: “Sunteti modelul meu”

de Alexandru Moise Postat la: 01.06.2012 12:42 Ultima actualizare: 01.06.2012 12:43

FOTO: Liviu Chirica/Mediafax
Premierul Victor Ponta i-a spus omologului sau polonez, Donald Tusk, ca este “modelul” sau, referindu-se atat la absorbtia fondurilor UE, dar si la modul in care acesta a transat anterior problema reprezentarii tarii sale la Consiliul European, in urma unei dispute cu presedintele polonez.
“Sunteti modelul meu”, i-a spus Ponta premierului polonez, pe care l-a intampinat la sosirea la reuniunea de la Bucuresti a prim-ministrilor statele UE membre ale grupului “Prietenii coeziunii”.
Donald Tusk l-a asigurat pe premierul roman de sprijinul sau, spunandu-i ca va fi “cooperant”.
La 12 iunie, premierul Victor Ponta se va adresa Parlamentului printr-o declaratie privind problematica UE, urmand sa solicite ca Legislativul sa clarifice daca la sedintele Consiliului European in care sunt dezbatute teme aflate pe agenda Guvernului trebuie sa participe seful statului sau primul-ministru.
Ponta insista ca la aceste reuniuni trebuie sa participe premierul, dar nu a ajuns la un acord cu presedintele Traian Basescu, care doreste sa mearga in continuare la astfel de sedinte.
Polonia a dus la Bruxelles disputa legata de reprezentarea in Consiliul European, in anul 2008, cand premierul polonez nu i-a permis presedintelui sa mearga la summit, iar seful statului a mers cu un avion inchiriat si a stat pentru scurt timp la reuniune, pe scaunul ministrului de Finante.
Potrivit traditiei, in Polonia seful Guvernului este cel care reprezinta tara la summit-urile europene. Dar situatia s-a schimbat cand Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui Lech Kaczynski, a devenit premier in iulie 2006. El l-a delegat atunci pe Lech sa mearga la aceste intalniri, pana in toamna lui 2007, cand a pierdut alegerile.
Dupa schimbarea puterii, premierul polonez Donald Tusk excludea categoric participarea presedintelui conservator Lech Kaczynski la summit-ul UE din octombrie 2008.
“L-am informat pe presedinte ca, potrivit Constitutiei si avand in vedere problemele abordate, delegatia este formata din ministul de Externe, ministrul de Finante si premier”, a declarat Tusk presei. “Nu acceptam sa fie incalcata in permanenta Constitutia”, a adaugat el. Tusk a subliniat ca subiectele dezbatute la summit-ul european precum criza financiara mondiala, clima sau energia nu intra in competentele presedintelui, ci ale Guvernului.
Presedintele …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *