Proiectul de Hotarare privind plafonarea pretului la gaze, retras de pe site-ul Finantelor. Teodorovici: Discutam cand vom fi pregatiti

Eugen Teodorovici a fost intrebat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, despre plafonarea pretului la gaze, spunand ca va fi discutat un astfel de subiect atunci cand toti vom fi pregatiti.
“Acest subiect nu-l discutam, l-am scos de pe site si vom discuta despre un astfel de subiect cand toti vom fi pregatiti. Cand vom intelege ce inseamna sa ai concurenta in piata reala, sa intelegem de ce ar trebui sa facem acest lucru si multe altele. (…) Avand cei doi operatori din piata, asta nu inseamna concurenta si e de manual acest lucru si e de manual si cum se intampla lucrurile in piata”, a afirmat Teodorovici.
El a precizat ca din cei doi operatori la unul statul detine 100 la suta, iar la altul are 70 la suta, iar tarifele cresc in mod nejustificat si investitiile pe care cele doua companii le-au asumat nu sunt respectate.
“Pentru mine, ca stat, interesul este nu de a face cele doua companii profit, ci de a lasa in economie un pret care sa incurajeze dezvoltarea economica. O astfel de limitare in timp sau pentru o perioada de timp poate sa aiba beneficii pentru consumatorii casnici si pentru consumatorii industriali. Adica exact in partea noastra de economie. Si lucrurile pot sa fie foarte bune. Repet, daca ar fi o concurenta reala, lucrurile ar sta altfel. Dar poate o sa vedeti si niste cifre, cam cat produc, cam cat ar trebui sa coste, cum variaza, cum cresc preturile pe rand, unul odata, celalat revine, creste celalalt pretul dupa aceea si se aliniaza unul dupa celalat si le cresc nejustificat”, a afirmat ministrul Finantelor.
Intrebat daca Consiliul Concurentei s-a sesizat in aceste cazuri, Teodorovici a raspuns: “Nu stiu. Si mai ales cei care sunt in Consiliul de Administratie din partea statului acolo. Stiti ca sunt delegati acolo oameni din ministere, mi se pare ca au fost obositi la sedintele respective”.
Ministerul Finantelor a anuntat, miercuri ca propune plafonarea la 55 lei/Mwh a pretului gazelor naturale din productia interna la producatori pana la data de 30 iunie 2021, afirmand ca o astfel de masura este necesara pentru “eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, avand in vedere ca dupa 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet pretul de vanzare a gazelor naturale, iar tendinta de crestere a fost continua si constanta”.
Joi, Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) a anuntat ca proiectul de Hotarare de Guvern, prin care Executivul vrea sa plafoneze pretul de vanzare al gazelor din productia interna de la producatori la furnizori la 55 lei/MWh pana in 2021, ii va afecta pe producatori si va creste dependenta de sursele …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *