Remes a platit cu functia. Procurorii cu ce platesc?

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Aseara, TVR ar fi trebuit sa difuzeze partea a doua a serialului acuzator la adresa cuplului Muresan-Remes. Primul episod facea referire la bani, in timp ce al doilea, la carnati si tuica. Nu stim daca lucrurile au decurs exact in aceasta ordine. Oricum, pentru ceea ce incercam in continuare sa demonstram, asta are mai putina importanta. De la inceput trebuie spus ca imaginile video si audio au fost facute publice dupa ce ex-ministrul agriculturii Ioan Avram Muresan a fost retinut pentru 24 de ore si apoi eliberat. Aici se impune urmatoarea intrebare. Daca magistratii Curtii de Apel Bucuresti l-ar fi arestat marti 9 octombrie pe Muresan, ar mai fi avut ocazia o tara intreaga sa vizioneze imaginile socante cu ministrii corupti? Probabil ca nu acum, dar, mai mult ca sigur, hotararea de a-i face de rusine pe liberali, pe postul national de televiziune (urmarit pana in cele mai indepartate catunuri), a survenit esecului inregistrat saptamana trecuta de democrati in Parlament, cand cabinetul Tariceanu a ramas neclintit de pe urma motiunii.

Imediat dupa ramanerea in libertate a lui Muresan, luni si marti, au aparut in presa scrisa materiale despre existenta unor inregistrari cu deja fostul ministru Remes, surprins in timp ce primea un plic cu bani. Evident, era un simplu anunt menit a pune nervii la incercare atat ai persoanelor direct implicate in operatiune, ai ziaristilor ahtiati dupa stiri-bomba, cat si oamenilor de rand. Astfel ca, miercuri seara, la ora de varf, TVR da filmul pe post. Inregistrarile sunt facute ca la carte. Muresan si Remes apar in toata splendoarea. Omul de afaceri Gheorghe Ciorba, devenit celebru peste noapte, pune pe tava DNA un fost si, la momentul respectiv, un actual ministru. Are doua dosare si, pentru a primi jumatate din pedeapsa, face tot atatea autodenunturi. Tehnic s-a lucrat impecabil. Filmul poate servi ca material didactic la orice institut de profil. Schema este clasica. O persoana se intalneste cu un om de afaceri, da bani in plic pentru a obtine facilitati din partea statului. Apare intermediarul care plaseaza plicul inaltului functionar. De fapt, nu lui direct, ci intr-o servieta. ~sta este momentul-cheie cand anchetatorii ar fi trebuit sa intervina.

Flagrantul este un moment operativ in care trebuie identificati fapta si faptuitorul, imediat dupa comiterea infractiunii. Este imposibil de dat o explicatie logica pentru ratare. Procurorul care are dosarul in cercetare ar fi trebuit sa sara pe Remes cu ochii inchisi. Il avea in mana, pe o terasa, in spatiu inchis, detinea controlul total si totusi nu a intervenit. Ieri, mai multe voci din Parchet spuneau ca avem de-a face cu cea mai grava eroare comisa de un procuror. Pe o terasa din Dorobanti se inregistra o premiera. Niciodata in istoria Romaniei moderne nu fusese prins in flagrant un ministru in functiune. Aceasta era o ocazie unica. Claudiu Dumitrescu de la DNA, cel care conduce ancheta, participase la numeroase operatiuni de acest gen. Avea experienta organizarii flagranturilor si totusi l-a ratat. Ar fi doua posibile explicatii: fie incompetenta crasa, desi, cum am mai aratat, nu se afla la primul flagrant, fie, in mod voit, a pastrat hibe intr-un dosar de coruptie, lasandu-i lui Remes portite de scapare. Inregistrarile prezentate de TVR sunt in favoarea hulitului ministru. Claudiu Dumitrescu daca ar fi intervenit si Remes s-ar fi aparat invocand functia, procurorul trebuia sa-i dea cu legea in cap. Articolul 22 din Legea ministeriala 115 spune: „In caz de infractiune flagranta, persoanele prevazute la art. 6 (membrii Executivului) pot fi retinute si perchezitionate (…)”.

Astfel cuvantul „flagrant” scris pe film, in partea stanga de sus, de ofiterii care au facut inregistrarea nu corespunde realitatii. Totodata, colajul (este vorba de inregistrari din zile diferite) a dat poate si niste elemente-cheie pe care invinuitii nu le cunosteau. Muresan apare odata cu un plic in mana, la terasa, iar in alta imagine, mergand pe strada cu un dosar in mana. Muresan deja se apara sustinand ca erau niste documente referitoare la Episcopia greco-catolica de la Baia Mare. Vizionand inregistrarile, si un copil de clasa a IV-a isi dadea seama ca sunt imagini clare in care se cumpara un ministru, dar asa prost cum s-a lucrat in el, va fi greu de sustinut in instanta.

Ieri la intoarcerea de la Vilnius, presedintele Traian Basescu ne-a anuntat ca mai sunt niste evolutii si ca are nevoie sa se documenteze. Sa intelegem ca astepta difuzarea episodului referitor la caltabosi si apoi va rade in direct de Tariceanu? Chiar daca flagrantul a esuat, compromiterea unui ministru si a intregului cabinet este totala.

Toata ziua de ieri, diferite institutii s-au intrecut in a da declaratii impotriva TVR, propunand anchetarea celor care au iesit cu filmul pe post. Nimeni nu a propus cercetarea procurorului care a omorat din start dosarul pentru o eventuala favorizare a infractorului.

spot_imgspot_img