ROBOR la 3 luni a atins nivelul de 1,8%, cel mai mare din noiembrie 2014. Ratele creditelor in lei vor creste

Indicele Robor la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a atins nivelul de 1,8%, cel mai mare din noiembrie 2014 pana in prezent, potrivit datelor publicate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Robor la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei.
Indicatorul a mai atins nivelul de 1,8% in 25 noiembrie 2014. In 25 octombrie 2016, indicele avea valoarea de 0,69%.?
Definitie ROBOR – Romanian Interbank Offered Rate este rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele. Valorile ROBOR la zi le puteti vedea la finalul articolului.
Indicele ROBOR se calculeaza zilnic si are ca referinta media aritmetica a cotatiilor de dobanda utilizate de zece banci selectate de banca centrala.
ROBOR-ul nu este un indice abstract, rar utilizat, ci din contra, este utilizat de catre toate bancile pentru stabilirea dobanzilor variabile si influenteaza valoarea ratelor lunare la creditele in RON (vedeti definitia de mai sus).
Pentru a putea intelege exact in ce mod afecteaza indicele ROBOR dobanda unui credit, trebuie in primul rand inteleasa diferenta dintre dobanzile fixe si cele variabile, precum si componenta acestora.
Aceste informatii sunt prezentate si in articolul “Ce este EURIBOR?”. Pentru a intelege mai bine cum functioneaza acesti indici puteti citi si articolul “Ce este Libor”.
Toate persoanele care au unul sau mai multe credite in derulare, sau doresc sa contracteze un nou credit cu dobanda variabila, sunt implicit expusi la fluctuatia ratei lunare in functie de evolutia dobanzilor interbancare ROBOR (pentru creditele in RON), EURIBOR (pentru creditele in euro) sau LIBOR (pentru creditele in CHF).
Deoarece majoritatea celor care au avut credite in CHF au fost puternic impactati aprecierea fara precedent a francului elvetian si si-au vazut ratele lunare crescand de la o luna la alta parca fara limite, creditarea in aceasta moneda a scazut dramatic (atat datorita temerii populatiei, cat si datorita masurilor prudentiale adoptate de banci).
In urma acestui fapt, principalele doua monede de credit au ramas RON si EUR.
Din cele doua monede ramase, pentru anumite categorii de credite cum ar fi creditele de nevoi personale fara ipoteca, se poate observa o preferinta a populatiei de a alege leul ca moneda de creditare, stabilitatea acestuia fiind preferata cresterii cursului de schimb euro/RON.
In general, pentru creditele acordate pe termen scurt-mediu tendinta este ca moneda creditului sa fie moneda in care clientul obtine veniturile (salariul).
De asemenea, un alt motiv pentru care populatia va alege in viitorul apropiat creditarea in lei este aceea ca noul proiect BNR doreste sa limiteze prin masuri severe nivelul creditarii in valuta si sa incurajeze creditarea in moneda locala, respectiv in lei.
Desi daca alegem leul ca si moneda de creditare suntem feriti de riscul de curs valutar, exista totusi impactul indicelui ROBOR, care poate face valoarea ratei lunare sa creasca.
Intr-adevar, indicele ROBOR impacteaza numai dobanzile variabile, nu si pe cele fixe, dar avand in vedere ca foarte putine banci utilizeaza o dobanda fixa pe toata perioada creditarii (mai ales la creditele garantate, pe perioada lunga), ne putem vedea constransi de multe ori sa acceptam o dobanda variabila.
Pana anul trecut, dobanzile variabile erau stabilite de fiecare banca in parte in functie de ce indice dorea banca respectiva.
Nu exista o transparenta a modului de calcul, iar clientii nu puteau verifica daca banca este corecta cu ei sau nu la stabilirea dobanzilor.
Indiferent ca economia crestea sau scadea, in general, dobanzile variabile ale creditelor inregistrau numai un trend crescator, fara a mai scadea vreodata.
Acest lucru a fost schimbat prin OUG50/2010. OUG50/2010 este un act normativ pentru protectia consumatorului in relatia cu bancile, care a fost elaborat de Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), analizat de catre ARB si ALB (asociatiile bancilor si institutiilor de leasing din Romania) si aprobat ca si ordonanta de urgenta de catre organele competente.
Printre altele, aceasta ordonanta stabilea faptul ca bancile vor putea utiliza numai dobanzi variabile care sa fie calculate in functie de indici de referinta ai pietei, independenti de vointa bancii, respectiv ROBOR, EURIBOR si LIBOR.
In ultima perioada, ratele creditelor in lei au cunoscut o crestere semnificativa datorita evolutiei ROBOR, astfel, toti cei care au credite in RON cu dobanda variabila s-au vazut nevoiti sa achite rate mai mari decat in trecut.
Ca si in cazul indicelui EURIBOR, si indicele ROBOR are mai multe cotatii, respectiv: ROBOR 1M (Robor la o luna), ROBOR 3M (la 3 luni), ROBOR 6M (la 6 luni) si ROBOR 12M (la 12 luni).
Indicii cei mai utilizati de banci pentru stabilirea nivelului dobanzilor variabile sunt ROBOR 3M si ROBOR 6M.
Valorile ROBOR actualizate le puteti vedea in tabelul de mai jos. Daca doriti istoricul recent puteti face click pe mai multi indici. Pentru un grafic cu evolutia ROBOR in perioada 2007-2012 puteti intra …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *