Romgaz, anunt de ultima ora: Livrarile de gaze naturale ar putea fi sistate. UPDATE

Directorul general al ELCEN, Marcel Octavian Nicolaescu, a anuntat ca Electrocentrale Bucuresti a convenit cu Romgaz sa esaloneze datoriile, astfel incat, de la 16 octombrie, bucurestenii sa poata avea apa calda si caldura in perioada iernii 2015 – 2016. Asta in contextul in care Romgaz anuntat, in urma cu putin timp, ca ar putea sista livrarea gazelor naturale catre Electrocentrale Bucuresti, in conditiile in care aceasta nu va prezenta, pana la data de 15 octombrie, un program ferm de stingere a datoriilor restante inregistrate fata de producatorul de gaze.

“Facem eforturi mari in perioada urmatoare cu contractele de energie electrica, respectiv bonusurile pe care le obtinem in piata de energie electrica. De asemenea, ne gandim la esalonarea acestei datorii, daca este cazul, eventual sa depunem si ceva garantii, ipoteci pe anumite active din patrimoniul nostru, sa esalonam aceasta datorie in perioada urmatoare si sa putem sa beneficiem de gaze pentru a furniza apa calda si caldura bucurestenilor. Eu sunt convins ca vom rezolva. Am convenit cu Romgaz sa facem aceasta esalonare ca de la 16 octombrie sa avem gaze pentru toata perioada iernii 2015 – 2016”, a spus Nicolaescu.
Totodata, Nicolaescu a precizat ca restantele la Romgaz sunt determinate de faptul ca nu au reusit sa incaseze partea de subventie, care se aproba de Consiliul General al Capitalei.
“Pretul gigacaloriei in Bucuresti are doua componente. O componenta pe care o plateste cetateanul bucurestean, si o plateste la timp, in termen, si o componenta care este asigurata prin bugetul Consiliului General, care se aproba odata cu bugetul pe intreaga Capitala. In fiecare an, bugetul acesta, care ar trebui sa sustina 50% pentru cealalta componenta, nu se aproba decat cu minimum 200 – 300 de milioane (de lei – n. r.) in fiecare an. Inmultiti 8 ani, din 2008 pana in 2015, datoria de baza, adica debitul principal, prin care noi am livrat marfa RADET, apa calda si caldura, noi n-am incasat 560 de milioane. La acestea, se adauga dobanzi si penalitati care duc la aproape un miliard. Aici este vina Consiliului General de-a lungul anilor ca nu bugeteaza mai bine pentru a asigura cei 50%. Datoria cea mai mare este la Romgaz”, a explicat directorul general al ELCEN
Romgaz este cel mai mare producator si principalul furnizor de gaze naturale din Romania. Compania este admisa la tranzactionare pe piata Bursei de Valori din Bucuresti si a Bursei din Londra (LSE). Actionarul principal este statul roman, cu o participatie de 70%. Compania are o experienta vasta in domeniul explorarii si producerii de gaze naturale, istoria sa incepand acum mai bine de 100 de ani in 1909.
Romgaz face cercetare geologica in scopul descoperirii de noi zacaminte gazeifere, produce gaz metan prin exploatarea zacamintelor din portofoliul companiei, depoziteaza subteran gaze naturale, efectueaza interventii, reparatii capitale si operatii speciale la sonde si asigura servicii profesioniste de transport tehnologic. Incepand cu anul 2013, Romgaz si-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producator si furnizor de energie …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *