S-au schimbat regulile in creditarea ipotecara. Ce avantaje au cei care isi vor cumpara case

Noua reglementare obliga bancile sa gaseasca solutii pentru clientii ajunsi in dificultate inainte sa recurga la executarea silita, scrie profit.ro. Banca trebuie sa ofere in scris solutii debitorului si sa reduca ratele pe o perioada de pana la un an, fie pentru ca acestuia i-au scazut veniturile, fie pentru ca dobanda a crescut cu mai mult de doua puncte fata de momentul contractarii imprumutului.
Citeste si?Guvernul suplimenteaza programul Prima Casa cu 500 de milioane de lei
Executarea silita nu poate porni mai devreme de trei luni de la declararea scadentei anticipate a creditului. Aceasta este una dintre putinele prevederi care este aplicata si creditelor in derulare.
La randul lui, consumatorul poate solicita creditorului sa vanda singur imobilul inainte de declararea scadentei anticipate sau a executarii silite, avand la dispozitie in acest sens cel putin sase luni. Abia dupa aceasta perioada va putea incepe executarea silita. Astfel teoretic, debitorii, pot fi executati silit doar dupa aproape noua luni in care nu si-au mai platit ratele. Combinand acest efect cu cel al Legii darii in plata, atunci debitorul poate sta “gratis” aproape un an in locuinta si sa ramana la urma fara nicio datorie la banca.
Citeste si?Lovitura pentru bancile din Romania. NU mai au voie sa majoreze comisioanele, sa introduca altele noi si sa creasca dobanzile
In acelasi timp, creditorii nu au voie nici sa introduca noi comisioane sau sa le majoreze pe cele existente pe perioada derularii contractului si nici sa creasca marjele fixe sau dobanzile fixe. Aceste prevederi sunt oarecum redundante, din moment ce existau deja in OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.
Ordonanta precizeaza clar ca este aplicata doar pentru contractele semnate dupa data intrarii acesteia in vigoare, adica incepand de astazi.
loading…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *