Irimescu: Despagubirile pentru seceta si inghet, acordate catre sfarsitul anului

“Deocamdata acordam un ajutor de minimis pentru reducerea pretului la energia electrica (pentru irigatii n.red.), 30 de milioane de lei, si catre sfarsitul anului vom mai acorda o despagubire. Sunt peste 1 milion de hectare afectate cu seceta si inghet tarziu, mai ales pe partea de seceta. E greu de precizat acum cuantumul despagubirilor pe persoana, trebuie sa vedem cat este procentul de afectare a culturilor si de abia dupa aceea vom vedea care este procentul de despagubire (individuala, n.r.)”, a declarat Achim Irimescu presei.
Potrivit ministrului, agricultorii au facut deja pasii necesari obtinerii sprijinului guvernamental, fiind sesizate prefecturile si constituite comisii de evaluare a pagubelor care au constatat gradul de afectare a culturilor la fata locului, iar in prezent datele se transmit la minister.
In alta ordine de idei, Achim Irimescu a subliniat ca sistemul de antigrindina este prevazut sa se dezvolte gradual la nivel de tara, dar Ministerul a mai introdus recent o prevedere.
“Am cerut Comisiei Europene sa fie de acord ca marii fermieri sau asociatiile care doresc sa-si cumpere o astfel de instalatie care costa circa 100.000 de euro, iar o racheta costa cam 700-800 de euro, sa le poata achizitiona prin Programul National de Dezvoltare Rurala cu 50%, pentru a ajuta bugetul de dezvoltare a sistemului national antigrindina”, a mai spus ministrul Agriculturii.
Citeste si Achim Irimescu anunta o schema de ajutor de minimis pentru producatori mici si medii de carne de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *