Salariile parlamentarilor ar putea fi dublate din toamna

de Stefan Stan Publicat la: 31.07.2015 17:28 Ultima actualizare: 31.07.2015 17:29

Dupa ce Guvernul a aprobat ordonanta care mareste salariile demnitarilor, urmatoarele venituri marite ar urma sa fie ale parlamentarilor. Presedintele PND, deputatul Daniel Fenechiu, sustine ca Executivul intentiona la inceputul anului sa includa si parlamentarii pe lista demnitarilor cu salarii marite, fiind avansata cifra de 9.000 de lei, si este posibil ca acest demers sa fie reluat in toamna. De altfel, parlamentarii si-au votat si o lege prin care vor primi pensii speciale.

Presedintele PND, deputatul Daniel Fenechiu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca Executivul intentiona la inceputul anului sa includa si parlamentarii pe lista demnitarilor cu salarii marite, fiind avansata cifra de 9.000 de lei, si este posibil ca acest demers sa fie reluat in toamna.
“Intentiile au venit din partea partidului de guvernamant si erau discutiile de la inceputul anului, cand au inceput sa discute de reforma salarizarii in zona bugetara si evident ca si demnitarii sunt considerati bugetari. S-a lucrat la aceasta lege, a fost pusa in dezbatere publica, toate bune si frumoase. Nu s-a mai auzit nimic din martie-aprilie incolo, probabil si pe fondul problemelor lui Ponta si pe fondul altor probleme. Si a aparut aceasta ordonanta care a repus pe tapet faptul ca demnitarii sunt o categorie mult mai larga, inseamna si vicepresedintii Camerei Deputatilor, inseamna si membrii Birourilor Permanente, inseamna si secretarii de stat si parlamentarii simpli. Pe fondul acestor discutii, am inteles ca urma ca incepand cu 1 septembrie sa creasca si lefurile parlamentarilor la 9.000 de lei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, deputatul Daniel Fenechiu.

Acesta sustine ca nu este exclus ca problema sa revina in actualitate odata cu inceputul noii sesiuni parlamentare, insa este convins ca se va ajunge si la majorare a salariilor deputatilor si senatorilor.
“E posibil ca urmare si a declaratiei mele si a altor lucruri sa existe o temporizare, dar eu va asigur ca lefurile parlamentarilor vor creste”, a sustinut acesta.
Potrivit lui Daniel Fenechiu, primele discutii asupra salarizarii demnitarilor prevedeau salarii de 20.000 de lei pentru presedintii celor doua Camere, precum si pentru premier si seful Inaltei Curti de Casatie si Justitie, 15.000 de lei pentru ministri si 14.000 de lei pentru senatori si deputati.
Pe de alta parte, potrivit unor surse parlamentare contactate de MEDIAFAX, parlamentari din actuala majoritate ar intentiona sa redeschida discutia salariilor alesilor in nou sesiune, care va incepe in septembrie.
O varianta luata in calcul este initierea unui proiect de lege prin care salariile senatorilor si deputatilor sa fie majorate.
A doua varianta discutata este modificarea Ordonantei de Urgenta privind salariile demnitarilor odata ce aceasta va ajunge in Parlament pentru dezbatere, prin adaugarea unor amendamente. Decizia insa ar depinde si de pozitia lui Liviu Dragnea fata de o astfel de initiativa. “Exista o masa critica si exista posibilitatea unei asemenea miscari. Nu stiu care e pozitia lui Dragnea, mingea e in terenul lui Dragnea”, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse parlamentare.
Presedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat, joi, ca va propune in Parlament respingerea ordonantei privind majorarea salariilor demnitarilor, daca cei care beneficiaza “tot o plimba de la unul la altul si nu o sustine nimeni”,referindu-se la faptul ca unii au anuntat ca isi doneaza banii.
El a raspuns astfel la faptul ca sunt unii demnitari care au anuntat ca-si doneaza banii majorati. Intrebat daca este o decizie privind respingerea ordnantei, Dragnea a spus: “Este o constatare. De cate ori am luat o decizie am argumentat-o si am sustinut-o pana la capat. Nu-mi place aceasta situatie, daca nimeni nu o mai sustine, nu ii mai chinuim , o respingem in Parlament”.
Premierul Victor Ponta a scris miercuri, pe Facebook, ca din 1 august doneaza diferenta de salariu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *